SAD prestaje razmjenjivati nuklearne podatke s Rusijom

Izlaz iz sporazuma Start

Bijela kuća je objavila da će SAD prestati razmjenjivati detaljne podatke o svojim zalihama nuklearnog oružja s Rusijom. Ova odluka se donosi kao odgovor na obustavu sudjelovanja Rusije u Novom START sporazumu o nuklearnom oružju.

Iako se ruski predsjednik Vladimir Putin nije službeno povukao iz sporazuma, njegova suspenzija iz sudjelovanja u njemu najavljena u veljači ugrozila je posljednji stup američko-ruske kontrole nuklearnog oružja. Prema uslovima Novog START-a, potpisanog 2010. i koji bi trebao isteći 2026, Moskva i Washington ne smiju rasporediti više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava i 700 kopnenih i podmorničkih projektila i bombardera za njihovo lansiranje.

Bijela kuća tvrdi da je rusko odbijanje poštivanja ovog sporazuma “pravno nevaljano” i da je odluka o uskraćivanju nuklearnih podataka još jedno kršenje. SAD i Rusija drže gotovo 90 posto svjetskih nuklearnih bojevih glava, što je dovoljno da unište planetu nekoliko puta.

SAD ne vide spremnost Sjeverne Koreje da prihvati ponudu Washingtona da održi razgovore o svom programu nuklearnog naoružanja, ali ponuda je i dalje otvorena, izjavio je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Sjeverna Koreja predstavila je u utorak nove, manje nuklearne bojeve glave, a lider te zemlje Kim Jong-un posjetio je Institut nuklearnog naoružanja i pozvao na povećanje proizvodnje te vrste oružja, javila je državna sjeverokorejska agencija KCNA.

You may also like