SAD ponovno u TPP kad se poboljšaju uvjeti

 Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će se SAD pridružiti Transpacifičkom partnerstvu , multinacionalnom trgovinskom savezu iz kojeg je njegova administracija izišla prošle godine, ponudi li “temeljno bolje” uvjete od onih koje je osigurala na prijašnjim pregovorima.
Njegovi komentari na Twitteru u četvrtak navečer objavljeni su samo nekoliko sati pošto je neočekivano naznačio da bi se SAD mogao ponovno priključiti Transpacifičkom partnerstvu.

Trump je ranije u četvrtak republikanskim senatorima rekao da je pozvao američkoga trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera i ekonomskog savjetnika Bijele kuće Larryja Kudlowa da ponovno počnu pregovore.

U svojoj poruci na Twitteru ustvrdio je da će se SAD “priključiti TPP-u samo ako dogovor bude temeljno bolji od onoga koji je predložen predsjedniku Obami. Mi već imamo BILATERALNE dogovore sa šest od 11 država u TPP-u i radimo na tome da se dogovorimo s najvećom od tih zemalja, Japanom, koji nas je u trgovinskom smislu godinama teško pogađao!”, istaknuo je američki predsjednik.

Kreatori politika na azijsko-pacifičkom prostoru u petak su skeptično odgovorili na prvotnu objavu o mogućnosti američkog priključenja trgovinskom sporazumu. “Ako je istinito, pozdravljam to”, rekao je japanski ministar financija Taro Aso novinarima nakon sastanka vlade u petak i prije Trumpova tvita. Aso je dodao da se te činjenice moraju provjeriti.

Trump je “osoba koja može temperamentno promijeniti mišljenje i onda sljedeći dan reći nešto drugo”, rekao je Aso. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern također je izdvojila izazove američkog priključenja savezu. “Pokaže li se da SAD iskreno želi ponovno u savez, to će pokrenuti posve nov proces”, kazala je Ardern novinarima u Aucklandu.

You may also like

0 comments