SAD pomaže pobunjenike u Siriji

SAD je počeo obuku sirijskih pobunjenika u borbi protiv pripadnika terorističke organizacije tzv. Islamske države. Međutim, na jedno pitanje nema odgovora: što će činiti američka vojska kada borce napadnu Asadove trupe?

Pripadnici američke vojske su počeli obuku umjerenih sirijskih pobunjenika za borbu protiv džihadista iz tzv. Islamske države. Amerikanci u Jordanu obučavaju pobunjenike, izjavili su predstavnici vlada iz Jordana i SAD-a. Kasnije će centri za obuku biti formirani u Turskoj, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Američki ministar odbrane Ash Carter kaže da SAD obučava pobunjenike i da će ih kasnije podržavati u vidu zračnih napada i davanja informacija o neprijatelju. On je također rekao da vlada još nije odlučila kada i kako će pomoći pobunjenike u slučaju napada postrojbi odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu. Planom i programom treninga je za sada obuhvaćeno 90 boraca.

Vlada američkog predsjednika Baracka Obame je u proteklih nekoliko mjeseci pažljivo odabrala sirijske pobunjenike jer nije željela da se u sklopu programa obuke nađu i ekstremisti. Prema informacijama iz Pentagona, prijavilo se 3.750 Sirijaca od kojih je samo 400 položilo prijemni ispit. Američki kongres je prošle godine za obuku i naoružanje 5.000 sirijskih pobunjenika odobrio 500 milijuna dolara. Osim toga, Saudijska Arabija očito želi okupiti što više sirijskih političkih i oporbenih skupina s kojim bi razgovarala o postupcima nakon mogućeg svrgavanja al-Asada. Sirijski oporbeni političar Haytham Manna je za novinsku agenciju AFP izjavio da bi se jedan takav susret trebao održati sredinom lipnja. Predstavnici islamističkih skupina Fronte Al Nusra i Islamske države neće sudjelovati na tom sastanku. Održavanje sastanka je prvobitno planirano za početak svibnja. Međutim, do okupljanja ipak nije došlo. Predstavnik međunarodno priznate Sirijske nacionalne koalicije je potvrdio takve navode, dok se saudijsko ministarstvo vanjskih poslova nije o tomu očitovalo.

Saudijska Arabija podržava sirijsku oporbu koja se bori protiv Asada. Sirijskog predsjednika Asada i skupine koje su mu bliske podržava Iran. Promatrači pretpostavljaju da rat preko leđa drugih ove dvije regionalne sile trenutno vode u Jemenu. Pripadnici Islamske države su prošle godine zauzeli dijelove na sjeveru Iraka i Sirije i počinili teške zločine kao što su klanja, ubojstva maloljetnika i prisilne udaje uhićenih žena. SAD od ljeta prošle godine sa saveznicima izvodi zračne napade na položaje pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji, dok borbe na kopnu prepuštaju iračkim snagama sigurnosti i kurdskim postrojbama. Četverogodišnji građanski rat u Siriji je potakao uspon Islamske države. (DW.de)