SAD optužuje Ruse za napad na vojni kamp

Smrt sirijskih vojnika u vojnom kampu u Deir Ezoru, za koje sirijski režim optužuje koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama, vjerojatno je povezana s ruskim bombardiranjima, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik. “Pretpostavljamo da su Rusi izveli bombardiranja u kojiama su poginuli sirijski vojnici, ocijenio je taj neimenovani dužnosnik.

“Znamo da su Rusi bili aktivni u regiji Deir Ezora u nedjelju”, objasnio je. Rusija intervenira u sirijski sukob od 30. rujna i pomaže režimu Bašara al-Asada. Amerikanci redovito optužuju Rusiju da upotrebljava klasične bombe iako su manje precizne. Drugi američki dužnosnik potvrdio je da su Rusi u nedjelju blizu Deir Ezora izvodili napade bombarderima. Te napade je izvelo 12 bomabrdera Backfire TU-22M3 koji su stigli iz ruske zračne baze Mozdok u Sjevernoj Osetiji, prema tom izvoru.

Sirijski režim optužio je nešto ranije u ponedjeljak koalicijske snage predvođene SAD-om da su bombardirale kamp sirijske vojske i ubile četiri vojnika, a ranile 13 i nazvao to činom agresije protiv Sirije. Koalicija je opovrgnula da je gađala kamp sirijske vojske. Glasnogovornik koalicije, pukovnik Steve Warren za agenciju AFP rekao je da su oni vodili napade 55 km dalje na naftne bušotine u području u kojeg nije bilo ljudi.

You may also like