SAD očekuje najveći pad prihoda od 2009. godine

Upravo započeta sezona objava financijskih rezultata vodećih američkih kompanija za drugo tromjesečje mogla bi pokazati najoštriji pad prihoda, kao i prvi pad njihove dobiti u proteklih šest godina, procjenjuju analitičari u anketi agencije Reuters.

Američke kompanije i u ovoj godini ostvaruju rast zarada, premda slab, prije svega zbog smanjenja rashoda, što je praksa kojoj su se okrenule tijekom posljednje financijske krize. Međutim, već dulje vrijeme analitičare zabrinjava slabost prihoda kompanija. Procjenjuje se da bi ova sezona objave financijskih rezultata mogla pokazati da kompanije iz sastava S&P 500 indeksa već 16. tromjesečje zaredom bilježe zaostajanje prodajnih rezultata za rastom dobiti.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da će prihodi tih kompanija u drugom tromjesečju pasti za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi bio njihov najizrazitiji pad od trećeg tromjesečja 2009., dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad prihoda iznosio 3,1 posto. Najveći uteg su prihodi energetskih kompanija, što je posljedica gotovo 50-postotnog pada cijena nafte na američkom tržištu od lipnja 2014. godine. Očekuje se da će te kompanije iskazati 35-postotni pad prihoda u drugom kvartalu.

Pad prihoda američkih kompanija posljedica je, također, rasta tečaja dolara prema drugim svjetskim valutama u proteklih godinu dana, zbog čega slabi njihova konkurentnost na inozemnim tržištima. A zbog toga padaju i njihovi prihodi iz inozemstva. Nadalje, izvješća bi za drugi kvartal trebala pokazati i pad dobiti od 2,9 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u prvom kvartalu. Ostvare li se te procjene, bio bi to prvi pad dobiti američkih kompanija još od trećeg kvartala 2009. godine, pokazala je Reutersova analiza.

Dosad su, unatoč padu prihoda, američke kompanije ostvarivale dobit. Međutim, nameće se pitanje koliko će dugo još kompanije moći rezanjem troškova ‘pokrivati’ pad prihoda. “Znamo da će s vremenom rast dobiti postati neodrživ, s obzirom na nastavljeni pad prihoda. To je razlog zašto su prihodi daleko važniji od dobiti pri rezultatima za drugo tromjesečje”, kaže Nick Raich iz istraživačke tvrtke The Earnings Scout.

You may also like

0 comments