SAD ne stoji na putu investicija u LNG na Krku

SAD ne stoji na putu realizaciji hrvatskih planova o gradnji terminala za ukapljeni plin. Prepreku predstavlja ekonomija samog projekta. Reagirao je tako bivši posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u State Departmentu David L. Goldwyn na pismo hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Joška Pare.

Paro je u pismu izrazio nezadovoljstvo jer “bez dugoročnih ugovora s američkim kompanijama, a njih nema i teško da će ih i biti jer su kapaciteti rasprodani, gradnja LNG terminala na Krku postaje rizična operacija”, a kritizirao je – tvrdi – predug proces dobivanja izvoznih dozvola za države bez trgovinskih sporazuma sa SAD-om, kao što je Hrvatska.

Američko Ministarstvo energetike dosad je odobrilo izvoz 10,82 milijarde kubičnih stopa na dan ukapljena plina u zemlje bez trgovinskog sporazuma. Još je mnogo kapaciteta dostupno, samo se treba dogovoriti o cijeni i volumenu, odgovara Goldwyn koji je dužnost izaslanika obavljao od 2009. do 2011., piše Večernji list.

Goldwyn podsjeća da je proces procjene javnog interesa, neophodan za dobivanje dozvola, revidiran 2014.

– Čim projekt prođe procjenu utjecaja na okoliš, ide na daljnju procjenu. Dozvole su bile izdavane i u roku od jednog do tri dana – piše Goldwyn te objašnjava: – Oznaka javnog interesa propisana je zakonom kako bi se osiguralo da izvoz ne ode u zabranjene države ili da ne dosegne razinu koja bi mogla ugroziti gospodarstvo. Ministarstvo je naručilo dvije studije koje sugeriraju da izvoz od 20 milijardi kubičnih stopa dnevno koristi ekonomiji. Dosad odobreni projekti nisu ni blizu te razine. Rizik odbijanja zbog ekonomskih razloga u najboljem je slučaju minimalan.

– Pravi izazovi leže u tome da se projekt prilagodi komercijalnim uvjetima tako da privuče kreditore unutar i izvan Hrvatske. Projekt će morati imati i infrastrukturu, otvoren sustav plinovoda kako bi se plin fizički isporučio europskim kupcima izvan Hrvatske – ističe Goldwyn te poziva Hrvatsku i SAD da zajednički rade na uklanjanju prepreka.

0 comments