SAD ne brine, europske se tvrtke povlače iz Irana

SAD nije previše zabrinut zbog europske ideje o specijalnoj financijskoj instituciji (SPV) kako bi se izbjegle sankcije Iranu, jer se gomila tvrtki već povlači iz Irana, rekla je u ponedjeljak dužnosnica američkog ministarstva financija.
“Mislim da je važnija vijest za Europu to što se veliki broj tvrtki povlači iz Irana”, rekla je zamjenica ministra financija Sigal Mandelker novinarima u Londonu. Ona bi trebala otputovati i u ostale europske prijestolnice. “SPV-i me zapravo uopće ne brinu”, istaknula je. “Vjerujem da ćemo naći dodatne mehanizme preko kojih ćemo moći raditi zajedno”. Dodala je da će SAD strogo provoditi sankcije protiv Irana. Upitana što je iduće na redu, rekla je: “Što se Irana tiče, još puno toga ćete vidjeti”.

Washington je prije tjedan dana odlučio vratiti sankcije, koje su bile povučene nakon sklapanja međunarodnog nuklearnog sporazuma 2015. s Iranom, uz objašnjenje da administracija predsjednika Donalda Trumpa nastoji suzbiti iranski nuklearni program i program balističkih projektila te umanjiti utjecaj Irana na Bliskom istoku. SAD je sankcionirao više od 700 iranskih entiteta i imovine pošto je potpuno obnovio sankcije ukinute nakon što je službeni Teheran 2015. potpisao sa šest svjetskih sila međunarodni nuklearni sporazum. Europska se unija protivi toj odluci, jer vjeruje da Iran ispunjava svoje obveze iz nuklearnog sporazuma.

You may also like

0 comments