SAD je uspio očuvati svoju demokraciju

Za HRT
U emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” o tome kako su posljednji sati u SAD-u obilježeni ostavkama onih koji su bili zaduženi za sigurnost u Kongresu, te kako postoji oko toga dosta nejasnoća govorili su profesor Goran Bandov i ekonomski analitičar Domagoj Juričić.

 Politolog sa Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov kazao je kako se njemu čini da su Američke Sjedinjenje Države pokazale čvrstu demokraciju.

– Demokracija koja se može oduprijeti čak i vrlo snažnoj volji svoga predsjednika, koji nedemokratskim metodama pokušava uzurpirati vlast, to pokazuje čvrstu demokraciju, istaknuo je Bandov.

Bandov je naglasio kako slika koja je poslana drugim zemljama i medijima je vrlo neugodna. Poručio je kako će trebati proći neki period da SAD pokaže da je svjetlo demokracije, iako su oni tu demokraciju obranili.

Politički i ekonomski analitičar Domagoj Juričić istaknuo je kako je američki predsjednik Donald Trump narcisoidna osoba koja traži pažnju i koja je navikla živjeti na valu marketinga, pa iako se o njemu pričalo i loše. Naglasio je kako je to funkcioniralo neko vrijeme, ali je pitanje koliko štete je ostavilo. Juričić je kazao da je demokracija u Americi pokazala svoju snagu. Kazao je kako je pred Bidenom težak zadatak jer će tražiti puno psihofizičke spremnost da s jedne strane Ameriku koja je “načeta” s Covidom i podjelom u društvu, ali koja je “načeta” s činjenicom da on unutar svoje Demokratske stranke nema sasvim čvrstu podršku.

Juričić je kazao kako pred Trumpom stoji još nekoliko alata kojima on može amnestirati sebe i sve one koji su pomagali na huškanje situacije, ali i sve prosvjednike koje su ušli u Kongres.

– On ima mogućnost amnestiranja tih ljudi i reći – evo dajem svima pomilovanje. To bi bio jedan finalni akt koji bi potvrdio njegovu huškačku prirodu u ovom slučaju. Vidjet ćemo hoće li se to dogoditi, ali on za to prostora ima, rekao je.

Istaknuo je kako je ključno da institucije odrade svoj posao i da je ključno da ih u tome nitko ne ometa, jer ako akteri koji su izvršili na neki način teroristički čin ne odgovaraju, onda će ostati poruka svima drugima da ta djela su nekažnjiva.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da sada svoju pozornost okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena.

“Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. siječnja. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje”, rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegovi pristaše upali u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici “oskvrnuli sjedište američke demokracije”.

Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će, rekao je Trump.

“Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu”, ističe Trump u videu. “A svim svojim divnim pristašama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje”.

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovu kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednika odmah uklonilo s dužnosti.

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerojatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.

Velik dio svjetskih medija za nasilje izravno krivi odlazećeg predsjednika, optužujući ga da je ohrabrivao prosvjednike. U Britaniji na naslovnici The Timesa stoji kako su „Trumpovi pobornici upali u srce američke demokracije“, a britanski list opisuje kako su „demokrati i republikanci stavili gas maske i sakrili se ispod stolova dok su se njihovi zaposlenici krili u uredima“. „Demokracija pod opsadom“, naslov je u Daily Telegraphu koji piše o „scenama nasilja i kaosa bez presedana“ u Washingtonu i „hordama Trumpovih pobornika“ koji su ušli u Kapitol.

Za Guardian je to predstavljalo „najdramatičniji izazov američkom demokratskom sustavu od građanskog rata“. U većini europskih dnevnih novina u opisivanju događaja u američkoj prijestolnici ponavljaju se riječi „kaos“ i „sramota“, prenosi agencija France Presse.

Njemački Die Welt započinje svoj novi broj s naslovom „Dan sramote za američku demokraciju“. „SAD je doživjela svoj prvi pokušaj nasilnog puča“, napisao je dopisnik tih novina iz Washingtona Clemens Wergin. „Predsjednik, njegove laži i beskičmeni republikanci politički su odgovorni za to“, dodaje Nijemac.

Sueddeutsche Zeitung pod naslovom „Državni udar ludila“ također govori o „sramoti Washingtona“, a španjolski El Pais piše kako je Trump „ohrabrio kaos“. Talijanske dnevne novine La Repubblica otišle su još dalje, povlačeći paralelu s talijanskim diktatorom Benitom Mussolinijem i njegovim stupanjem na vlast dvadesetih godina prošlog stoljeća. „Amerika, cijela Amerika, na televiziji uživo užasnuta je pratila događaje koji sliče maršu na Rim – upad na Kapitol i napad na svetost demokracije“, stoji u članku Maria Platera. La Corriere della Serra napravio je profil Proud Boysa, krajnje desnih pobornika odlazećeg američkog predsjednika.

„Desni ekstremisti, ali i žene i mladi. Izravno pozvani od Trumpa koji je potom pokušao smiriti situaciju na televiziji: ‘Mi smo stranka zakona i reda’. No bilo je prekasno“, piše Corriere.

Francuski Liberation na naslovnici piše o Trumpovoj „strategiji kaosa“, dok unutar novina govori kako je „Trump zapalio Washington“. „Trumpov napad na američku demokraciju u srijedu je postao konkretan i simboličan kad su njegovi pobornici, razbješnjeni njegovim govorom, uspjeli provaliti u Kapitol“, pišu Francuzi.

Kolumnist Le Figaroa Philippe Gelie piše kako je Trump mandat mogao dovršiti kao „predsjednik naroda“, s ostavštinom koja je sporna, ali se ne može zanemariti. „Umjesto toga, njegov narcizam je bio snažniji od njegovog dostojanstva“, napisao je Gelie, dodavši kako je odlazeći predsjednik „pogazio demokraciju“.

You may also like

0 comments