SAD istražuje Bosch zbog umiješanosti u VW skandal

Američke vlasti istražuju ulogu njemačkog dobavljača autodijelova Roberta Boscha u skandalu s Volkswagenovim lažiranjem podataka o emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila, ustvrdili su u petak za Reuters upućeni izvori.

Savezno tužiteljstvo istražuje u suradnji s američkim ministarstvom pravosuđa je li Bosch, najveći dobavljač autodijelova u svijetu, bio upoznat s višegodišnjim nastojanjima Volkswagena da zaobiđe testiranje tih štetnih emisija ili je možda u njima čak i sudjelovao, ističu ti neimenovani izvori. Bosch je proizveo ključne dijelove za dizelski motor koji se koristi u šest VW-ovih i jednom Audijevom modelu a za koji su u njemačkom automobilskom divu priznali da su lažirali podatke o njegovim emisijama štetnih plinova. Savezni tužitelji istražuju i tko je sve u VW-ovoj hijerarhiji bio upoznat s tom prijevarom, dodaju.

Istraga je tek započela i nema naznaka da su pronađeni dokazi o Boschovoj upletenosti u prijevaru, ističu izvori, zatraživši da ih se ne imenuje jer javnost nije upoznata s istragom. U Volkswagenu su priznali da su instalirali softver koji je njihovim dvolitarskim dizelskim modelima omogućio prolaz na ekotestovima i isključivanje sustava kontrole emisija štetnih plinova u vožnji. Iz njemačke su kompanije u rujnu izvijestili da je to napravljeno na oko 11 milijuna ‘dizelaša’ širom svijeta, uključujući njih 482 tisuće u Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik Boscha nije želio komentirati informaciju o američkoj istrazi a isti je odgovor Reuters dobio i u američkom ministarstvu pravosuđa. Bosch proizvodi modul za kontrolu motora EDC17 i osnovni softver za gotovo sve četverocilindarske dizelske automobile koji se prodaju u Sjevernoj Americi, uključujući one Volkswagena, BMW-a i Daimlerova Mercedes-Benza. Ti sustavi reguliraju pročišćavanje iskorištenog goriva prije istiskivanja para kroz ispušnu cijev. U Volkswagenu su modificirali softver za motor kako bi se sustav kontrole emisija uključivao prilikom testiranja u laboratoriju i isključivao u vožnji, tvrde američki regulatori.

Da bi vlasti podigle tužbu protiv Boscha, moraju dokazati da je dobavljač znao da VW koristi njihovu tehnologiju kako bi izbjegao zahtjeve vezane za emisiju štetnih plinova, tumači Daniel Riesel, odvjetnik u uredu Sive, Paget & Riesel P. C., specijaliziran za pitanja okoliša. “Ako vam je poznato da netko čini kažnjivo djelo i ako aktivno omogućujete njegovo počinjenje, i vi snosite odgovornost”, tumači Riesel. “Mehaničar koji uređuje automobil kako bi ga pljačkaš banke mogao upotrijebiti u bijegu sudionik je u zločinu”, pojašnjava.

Trenutno nije jasno kakvu je ulogu igrao Bosch, koliko su blisko surađivali s VW-om na izmjeni softvera za upravljanje motorom i koliko su bili upoznati s VW-ovim namjerama da koriste softver za varanje na eko-testovima. Bosch je dominantni dobavljač dijelova koji se koriste u “čistim dizelašima” i već je u početnoj fazi lobirao za njihovo uvođenje na američko tržište. Najmanje od 2005. lobirali su kod američkih kongresmena za usvajanje zakona kojima bi se promovirala razvijena dizelska tehnologija, pokazuju dokumenti američkog Kongresa.

U Boschu su za Reuters kazali da ta kompanija isporučuje dijelove poput sustava za upravljanje motorom prema specifikacijama proizvođača automobila, ističući da su za “kalibraciju i integraciju tih dijelova u sustave vozila odgovorni sami proizvođači”.

You may also like

0 comments