SAD i Ukrajina započeli vojne vježbe na istoku Ukrajine

Ukrajina i Sjedinjene Države započele su u ponedjeljak sveobuhvatne vojne vježbe na istoku Ukrajine, u kojima sudjeluju i snage još šesnaest zemalja, i kojima se želi pokazati međunarodna potpora vojnoj operaciji koju Kijev provodi na pobunjenom istoku.

Vježbe, čiji je početak obilježen u gradu Iavorivu, u blizini granice s Poljskom, održavat će se do 31. srpnja, a u njima sudjeluje oko 2.000 vojnika. “Ovi zajednički manevri trebaju pokazati široku potporu Ukrajini u njenoj borbi za slobodu i suverenitet”, kazao je zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksadar Sivak. Tenkovi koji sudjeluju u manevrima i američki helikopteri nadzirat će područje za koje se smatra da bi njegovo nadziranje moglo izazvati ljutnju Rusije.

Vježbe se događaju u trenutku dok se ukrajinske snage bore protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, u sukobu u kojemu je do sada u 15 mjeseci život izgubilo 6.500 ljudi. Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da potiče sukob oružano podupirući pobunjenike i raspoređujući svoje regularne vojne snage na istoku Ukrajine, što Moskva kategorički opovrgava. Američki zapovjednik, pukovnik Alfred Renzi izjavio je da će “zajedničke snage 18 zemalja u dva tjedna surađivati kao jedna zajednička snaga kako bi se jamčila sigurnost regije”.

You may also like

0 comments