SAD i Tajvan surađuju na opskrbi čipovima

Zajednička investicija

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo razgovarala je o lancima opskrbe čipovima s tajvanskom ministricom Wang Mei-Hua te o suradnji u razmjeni tehnologije i ulaganju kroz novouspostavljeni mehanizam TTIC, priopćio je američki ured.

SAD je u više navrata pritiskao Tajvan, koji je glavni proizvođač čipova, da učini više kako bi pomogao u rješavanju globalne nestašice poluvodiča koja je uzrokovala zatvaranje nekih proizvodnih automobilskih linija te utjecala na robu široke potrošnje.

Tajvan je priopćio kako čini sve što može da pomogne.

Raimondo je u ponedjeljak u razgovoru s Wang “naglasila potporu SAD-a Tajvanu te važnost komercijalnih i investicijskih odnosa između SAD-a i Tajvana”, priopćilo je američko Ministarstvo trgovine.

“Također je izrazila stalni interes SAD-a za suradnju s Tajvanom u pitanjima od zajedničkog komercijalnog interesa, posebno u području lanaca opskrbe poluvodičima i povezanim ekosustavima”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će SAD i Tajvan surađivati kroz novi okvir za tehnološku trgovinsku i investicijsku suradnju (TTIC), kako bi razvili komercijalne programe i istražili načine na koje će jačati kritične lance opskrbe, dodaje se.

Raimondo i Wang također su se obvezali na “identificiranje drugih koraka za podršku opskrbi poluvodičima te drugim kritičnim lancima opskrbe”.

Tajvansko ministarstvo gospodarstva priopćilo je kako je Wang rekla da su Tajvan i SAD dugoročni i pouzdani partneri u lancu opskrbe.

Razgovarali su o ključnoj ulozi koju Tajvan ima u globalnim opskrbnim lancima te o važnosti Tajvana i SAD-a u jačanju otpornosti opskrbnog lanca i nastavku širenja dvosmjerne trgovinske i investicijske suradnje, dodalo je ministarstvo.

Tajvan se također nada daljnjem radu sa SAD-om na infrastrukturi u trećim zemljama i pomaganju tajvanskim tvrtkama da sudjeluju u planu američkog predsjednika Joea Bidena “Build Back Better”, rekla je Wang.

You may also like