SAD i Tajvan jačaju suradnju, Kinezi se ljute

Analiza Branimira Vidmarovića/SEEbiz.eu
Tajvansko Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da od 17. do 19. rujna planira ugostiti zamjenika američkog državnog tajnika za gospodarski rast, energiju i okoliš Keitha Kracha.

Taipei se nada suradnji u industriji poluvodiča i 5G mreža. Otok ozbiljno želi ojačati gospodarsku suradnju sa SAD-om s ciljem pokretanja dugoročnog dijaloga o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Taj je sporazum jedan od prioriteta tajvanske predsjednice Tsai Ing-ven. Prošlog mjeseca Tsai je obećala da će njezina administracija ublažiti ograničenja na uvoz američke govedine i svinjetine. Taj je potez jedan od uvjeta za postizanje bilateralnog sporazuma. Tajvan se polako, ali sigurno nastavlja odmicati od Kine. U tijeku je svojevrsna investicijska repatrijacija. U proteklih godinu dana tajvanske su kompanije uložile oko 30-ak milijardi dolara u domaću industriju. Za usporedbu, to je gotovo pet puta više nego što su uložile na kopnenoj Kini.

Najveća svjetska ljevaonica čipova Taiwan Semiconductor je u svibnju ove godine odabrala SAD za izgradnju svojeg prvog visokotehnološkog pogona van otoka. Čuveni Foxconn je pokrenuo masovnu proizvodnju Appleovog iPhonea 11 u Indiji. Ovaj trend svjedoči o značajnom pomaku u ne samo političkim već i gospodarskim odnosima između Tajvana i Kine. Prije deset godina Kina i Tajvan potpisali su Okvirni sporazum o ekonomskoj suradnji. Tadašnji predsjednik Tajvana Ma Ying-jeou zalagao se za jače odnose.

Prema uvjetima sporazuma, Kina je u početku smanjila carine za 539 tajvanskih proizvoda odnosno 16% tajvanskog izvoza u Kinu. Tajvan je smanjio carine na 11% izvoza Kine na otok.

No ubrzo je došlo do stagnacije. Pretpostavljalo se da će se popis proizvoda sa smanjenim carinama proširiti, no Peking nije išao na ustupke. S druge strane, predsjednik Ma pokušao je 2014. proširiti sporazum no studenti su izašli na ulice i okupirali parlament, što je dovelo do odustajanja od zakonodavne rasprave. Neki stanovnici Tajvana vjerovali su da je sporazum svega još jedan od kineskih alata za okupaciju otoka.

Jačanje tehnološke suradnje između SAD-a i Tajvana za Peking svakako nije dobra vijest. S druge strane, centralna vlada vidi Tajvan kao povijesni i politički a ne ekonomski problem stoga se pretpostavlja da ovaj potez neće izaći van okvira verbalne osude i prosvjeda od strane Kine, donosi SEEbiz.Eu.

You may also like

0 comments