SAD i Kuba obnavljaju diplomatske odnose nakon 54 godine

Sjedinjene Države i Kuba u srijedu su se službeno sporazumjeli da će obnoviti diplomatske odnose koji su u prekidu 54 godine, ispunjavajući obećanje koje su prije šest mjeseci dali bivši neprijatelji iz Hladnoga rata.

Američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro razmijenili su pisma u kojima se suglašavaju da će ponovno otvoriti veleposlanstva u glavnim gradovima, a Kubanci kažu da bi se to moglo dogoditi već 20. srpnja. “Ovo je povijesni korak naprijed u našim naporima da normaliziramo odnose s kubanskom vladom i narodom i otvorimo novo poglavlje s našim susjedima u Amerikama”, rekao je Obama iz ružičnjaka Bijele kuće.

Američki državni tajnik John Kerry, govoreći iz Beča, rekao je da će posjetiti Havanu tijekom ljeta kako bi podignuo američku zastavu pred američkim veleposlanstvom koje je trenutno na razini sekcije za američke interese pod zaštitom švicarske vlade. Obama i Castro nastoje poslati u povijest 56 godina uzajamnih optuživanja koja su dominirala otkako su pobunjenici Fidela Cstra 1. siječnja 1959. zbacili vladu Fulgencia Batiste koju je podržavao SAD. “Kuba je ohrabrena uzajamnom namjerom razvijanja odnosa na bazi poštovanja i suradnje između naša dva naroda i vlade”, napisao je u pismu Obami Raul Castro (84) Fidelov mlađi brat i kubanski predsjednik od 2008.

Nakon 18 mjeseci tajnih pregovora uz posredovanje pape Franje i Kanade dvojica čelnika odvojeno su objavili u prosincu da planiraju ponovno međusobno otvoriti veleposlanstva u glavnim gradovima i normalizirati odnose. Sporazum je uključivao i razmjenu zatvorenika.

You may also like