SAD i Kina nastavljaju pregovore, svjetske burze porasle

Očekuje se emanjenje kamata
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer je ulagače ohrabrio dogovor Washingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora i jer se očekuje smanjenje kamata američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,2 posto, na 26.922 boda, dok je S&P 500 skočio 1,7 posto, na 2.990 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 8.161 bod. U prvom dijelu tjedna ti su indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje dogovoru predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da će se trgovinski pregovori nastaviti, a dok pregovori traju SAD neće povećati carine na kineski uvoz.

Na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu prošloga vikenda Trump je, također, pristao olabaviti restrikcije na poslovanje kineskog telekom diva Huweija s američkim kompanijama. Kina je, pak, pristala kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

U svibnju je S&P 500 indeks potonuo više od 6,5 posto jer su početkom tog mjeseca bili prekinuti pregovori između SAD-a i Kine, nakon što je Washington uveo restrikcije na poslovanje Huaweija. Ulagači su se plašili da će carinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. No, u lipnju je S&P 500 nadoknadio sve svibanjske gubitke nakon što je američka središnja banka naznačila da bi mogla smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva. Tako trgovci na tržištu novca procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova.

Doduše, još nedavno su neki ulagači igrali na to da bi Fed mogao srezati kamate za 0,50 postotnih bodova, no nakon solidnih makroekonomskih podataka, te su špekulacije splasnule jer se rast američkog gospodarstva ne usporava onoliko brzo koliko su se neki plašili. A Fed je u polugodišnjem izvješću Kongresu poručio da će djelovati prikladno kako bi podržao rast gospodarstva. Ocijenio je, također, da je ono solidno poraslo u prvom polugodištu, ali da će vjerojatno idućih mjeseci rast usporiti zbog povećanja carina.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna znatno porasla jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se nedavno očekivalo.

 

You may also like

0 comments