SAD i Kina blizu dogovora, burze na novim rekordima

Parcijalni dogovor?
 SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je u četvrtak savjetnik Bijele kuće za gospodarstvo Larry Kudlow, istaknuvši kako su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o dovršetku 16 mjeseci dugog trgovinskog rata.

Kudlow je kazao kako pregovarači dviju najvećih svjetskih ekonomija komuniciraju telefonskim putem, a nije otkrio u kojem vremenskom okviru bi se mogao postići dogovor. SAD i Kina proteklih godina vode carinski rat koji je uzdrmao financijska tržišta i zaprijetio da će usporiti rast svjetske ekonomije na najnižu razinu od krize iz 2007. i 2008. godine.

Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvjesnosti koja je usporila investicije diljem svijeta. Burzovni se indeksi kreću oko rekordnih razina, zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta gospodarstva i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Ulagače su razočarali poslovni rezultati Cisco Systemsa, a i daljnje procjene tog proizvođača telekomunikacijske opreme bile su slabije nego što su analitičari procjenjivali, pa je cijena dionice Cisca pala više od 7 posto. Sezona objava kvartalnih rezultata američkih kompanija bliži se kraju, a od onih koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Već se činilo da će se dogovor postići u svibnju, no to je propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma. Kudlowova izjava mogla bi smiriti zabrinutost tržišta koja se ponovno pojačala ovaj tjedan nakon izvještaja o navodnom zastoju u pregovorima. Nisu pomogle ni najave američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak da bi mogao uvesti nove carine ako se ne postigne dogovor. Kudlow je u Washingtonu izrazio optimizam i istaknuo da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Trump se nadao da će “prva faza” dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se ovaj mjesec trebao održati u Čileu, no Santiago je povukao svoje domaćinstvo. Kudlow je otkrio da se Bijela kuća i dalje nada dogovoru u tom razdoblju. Našalio se da želi da se sporazum potpiše u njegovom uredu, na drugom katu Bijele kuće.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio. Cijene su nafte, pak, porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,49 posto, na 57,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,45 posto, na 62,56 dolara.

You may also like

0 comments