SAD i Japan dogovorili trgovinski sporazum

Pismo
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je SAD dogovorio trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza auzomobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Trump je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini “u narednim tjednima” te je poručio zastupnicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina, može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

Za usvajanje tog sporazuma također nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja. Trumpova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres. Trump se nije osvrnuo na ključnu točku neslaganja s Japanom – automobile. Naime, iz pisma nije jasno je li Trump pristao da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

You may also like