SAD i Indija potpisale vojnu suradnju

Upozorili na kinesku prijetnju
 Sjedinjene Američke Države i Indija potpisale su sporazum o razmjeni osjetljivih satelitskih i zemljovidnih podataka, a američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio je na prijetnju koju predstavlja Kina.

Pompeo, koji je s ministrom odbrane Markom Esperom u New Delhi stigao u ponedjeljak, rekao je nakon razgovora s indijskim kolegama da dvije zemlje moraju sarađivati u suprotstavljanju prijetnji sigurnosti i slobodi koju predstavlja Kina.

Godišnji američko-indijski strateški dijalog odvija se u razdoblju pojačane napetosti u regiji, s indijskim snagama koje se suočavaju s kineskim na njihovoj spornoj himalajskoj granici, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. “Velika je stvar da se naše demokratije usklađuju kako bi bolje zaštitile građane naših dviju zemalja, a zapravo i slobodnog svijeta”, rekao je Pompeo novinarima nakon razgovora s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i ministrom odbrane Rajnathom Singhom.

“Naši vođe i naši građani sve jasnije vide da kineska Komunistička partija nije prijatelj demokratije, vladavine zakona, transparentnosti, niti slobode plovidbe, temelja slobodnog i otvorenog, prosperitetnog Indo-Pacifika”, kazao je Pompeo.

“Novi odbrambeni savez – Temeljni sporazum o razmjeni i geoprostornoj saradnji – važna je prekretnica koja će potaknuti saradnju između vojski obje zemlje”, rekao je Esper na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Američke Države planirale su prodati više borbenih aviona i dronova Indiji, dodao je Esper. Savez će Indiji omogućiti pristup nizu topografskih, nautičkih i avijacijskih podataka, koji se smatraju vitalnim za ciljanje projektila i naoružanih bespilotnih letjelica. Također će omogućiti da SAD Indiji pruži napredna navigacijska pomagala i opremu na avionima koje isporučuje SAD, kazao je indijski odbrambeni izvor.

Oštar stav prema Kini za američkog predsjednika Donalda Trumpa ključni je dio kampanje, kako bi osigurao drugi mandat na predsjedničkim izborima sljedeće sedmice, a Pompeo pokušava ojačati saveznike da se suprotstave sve većem utjecaju Kine u regiji.

Kina je odbacila Pompeove optužbe te ga pozvala da “odbaci svoj hladnoratovski mentalitet” i prestane stalno govoriti o “kineskoj prijetnji”. Indija ima svojih problema s Kinom.

You may also like

0 comments