SAD će trajno izaći iz članstva WHO?

Donald Trump
 Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će trajno zaustaviti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne učini li ona tijekom 30 dana određena poboljšanja, te da će razmotriti daljnje članstvo Sjedinjenih Država u to tijelu.

Trump je u travnju privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u optužujući organizaciju da promiče kineske “dezinformacije” kada je u pitanju izbijanje zaraze koronavirusom, iako su dužnosnici WHO-a zanijekali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

– Ne učini li WHO u idućih 30 dana značajna temeljita poboljšanja učinit ću svoj privremeni prekid američkog financiranja trajnim i razmotriti naše članstvo”, kazao je Donald Trump u pismu čelniku Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu objavljenom na Twitteru. Ranije tijekom dana Trump je izjavio da je WHO “napravila veoma žalostan posao” u upravljanju koronakrizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro.

U pismu američki predsjednik kaže da je jedini put prema naprijed kojim ovo tijelo može krenuti da pokaže potpunu neovisnost prema Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a.

U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da će neovisno razmatranje globalnog odgovora na koronavirus započeti čim prije bude moguće te da je dobila potporu i zalog velike financijske uplate od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.

You may also like

0 comments