SAD će nastaviti pomagati Kirgistanu unatoč jednostranom otkazu suradnje

SAD je u srijedu poručio kako je razočaran odlukom Kirgistana da otkaže sporazum o suradnji no nastavit će pružati pomoć bivšoj sovjetskoj republici unatoč diplomatskom sporu oko zatvorenog disidenta.

Kirgistan je u utorak otkazao ugovor o suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i time zaoštrio diplomatski sukob izazvan američkom dodjelom nagrade za ljudska prava jednom kirgiskom zatvorenom disidentu. Premijer Kirgistana Temir Sarijev zapovjedio je kabinetu da otkaže bilateralni ugovor sa SAD-om iz 1993. koji je omogućavao da američka pomoć Kirgistanu može ući u zemlju bez plaćanja poreza, carina i drugih nameta. Američki zaposlenici, civili i vojnici locirani u Kirgistanu, a povezani s humanitarnim programima, tim su sporazumom dobili gotovo diplomatski status.

U petak je kirgistansko ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo u Washingtonu protiv odluke da se nagrada State Departmenta za ljudska prava dodijeli Azimjonu Askarovu, novinaru i aktivistu koji služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog poticanja etničke mržnje u toj bivšoj sovjetskoj republici. “Povremeno se ne slažemo kao u ovom slučaju, no to što možemo razgovarati o našim razlikama snaži naše odnose”, poručila je američka vlada. “Nastavit ćemo pružati pomoć narodu Kirgistana”. SAD je pružio gotovo dvije milijarde dolara pomoći toj zemlji od njezine neovisnosti 1991.

You may also like