SAD će morati steći povjerenje iranskog naroda

Sjedinjene Države moraju iskoristiti priliku proizašlu iz nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila “kako bi zadobile dragocjeno povjerenje iranskog naroda” koji je propatio zbog neprijateljske američke politike, izjavio je u četvrtak iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif, dan nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame o tom sporazumu.

“Prethodne američke vlade su propustile velike prilike (…) bilo bi bolje sada iskoristiti ovu povijesnu šansu kako bi se zadobilo dragocjeno povjerenje iranskog naroda kojemu je više desetljeća duga neprijateljska politika SAD-a nanijela štetu”, dodao je Zarif.

Obama je u srijedu ocijenio da bi alternativa nuklearnom sporazumu bila novi rat na Bliskom istoku te je pozvao Kongres, u kojem većinu čine republikanci, da ga ne odbace. Također je poručio da će ostati čvrst prema Irancima. “Ako nas Iran prevari, možemo ih napasti i to ćemo i učiniti”, kazao je Obama.

Iranski šef diplomacije je u osvrtu na taj govor kazao da je “civilizirani svijet prije skoro jednog stoljeća napustio pritiske i prijetnje u vođenju vanjske politike”. Taj je govor ocijenio “beznačajnim” i smatra da je isključivo namijenjen domaćoj javnosti. Također je istaknuo da Iran nije odgovoran za krize u regiji i širenje terorizma. “Prije bi bilo da neselektivna politika SAD-a i njegovih saveznika snose tu odgovornost”, kazao je Zarif.

Kazao je i da je tvrdnja da je tim sporazumom Iranu blokiran put do nuklearne bombe apsurd. “Iran nikada nije želio razviti atomsku bombu i nikada je neće htjeti razviti”, rekao je Zarif. Iran i šest svjetskih sila postigli su nuklearni sporazum 14. srpnja u Beču nakon 18 mjeseci pregovora. Američki Kongres ima vremena do 17. rujna glasati o tom sporazumu.

You may also like

0 comments