SAD će graditi vojnu bazu u Poljskoj

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u utorak da “vrlo ozbiljno” razmatra mogućnost otvaranja stalne američke vojne baze u Poljskoj, navevši kako dijeli zabrinutost Poljske mogućom agresijom Rusije.
Poljska opetovano traži stalnu američku vojnu nazočnost na svome tlu iz straha od agresije Rusije, nudeći do 2 milijarde dolara za financiranje takve baze. Američki su vojnici sada nazočni na njezinu tlu kroz NATO-ove snage koje se rotiraju.

“To razmatramo vrlo ozbiljno”, izjavio je Trump tijekom primanja poljskog kolege Andrzeja Dude u Ovalnom uredu, javlja agencija France Presse.

“Poljska je spremna pridonijeti američkoj nazočnosti u Poljskoj. Ako su oni spremni, razgovarat ćemo o tome”, dodao je Duda.

Tijekom zajedničke konferencije za novinare, poljski predsjednik je pozvao Trumpa da rasporedi američke vojnike u Poljskoj. “Nadam se da ćete odlučiti rasporediti više postrojbi i opreme. Želio bih stalnu američku bazu u Poljskoj”, dodao je.

Američki predsjednik je rekao da Rusija “postupa agresivno i da poštuje silu, a da Amerika ima najveću sila na svijetu, posebice u ovom trenutku”. Duda je također inzistirao na “agresivnom ponašanju Rusije” i objasnio “da je uvjeren da nema učinkovitije metode sprječavanja rata od pokazivanja da smo u svakom trenutku spremni odbiti napad”.

Rusija je u svibnju izrazila zabrinutost izvješćima o poljskom zahtjevu rekavši kako širenje NATO-a prema ruskim granicama potkopava stabilnost u Europi. Ukoliko se ta inicijativa ostvari mogla bi dodatno pogoršati napetosti između Zapada i Rusije.

“Jean-Claude Juncker je tvrdi orah”, američki predsjednik Donald Trump je u utorak hvalio pregovaračke kvalitete predsjednika Europske komisije.

“On je jako dobra osoba, ali je težak, zločest. Takvog pregovarača želim na svojoj strani”, ispričao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim kolegom Andrzejom Dudom.

“Pravi tvrdi orah”, inzistirao je i ispričao kako je Junckera doveo za pregovarački stol iako je Juncker želio zadržati status quo.

“Rekao sam mu da ne trebamo više pregovarati, da ćemo odrediti poreze na milijune automobila koje šalju u Sjedinjene Države”, ispričao je američki predsjednik i dodao da je Juncker izrazito brzo doputovao iz Europe.

Trump je ironično dodao da nije znao da su zrakoplovi tako brzi.

Tijekom susreta krajem srpnja u Bijeloj kući, američki predsjednik i šef Europske komisije su riješili krizu nakon višemjesečnih upozorenja i prijetnji između dviju obala Atlantika, iako su brojna pitanja i dalje neriješena. Dogovorili su da niti jedna nova carina neće biti određena na uvoze europskih automobila u Sjedinjene Države, posebno osjetljivo pitanje za Njemačku.

Poljska se pridružila NATO-u 1999. zajedno s Mađarskom i Češkom, a otada su se i druge bivše komunističke zemlje, uključujući baltičke republike koje graniče s Rusijom, pridružile unatoč snažnom protivljenju Moskve.

Varšava bi mogla ponuditi do 2 milijarde dolara za financiranje američke vojne baze, prema prijedlogu poljskog ministarstva obrane o kojem su izvijestili poljski mediji. Vladin izvor u Poljskoj je potvrdio Reutersu da je napravljena takva ponuda. Trump je isto tako rekao kako Sjedinjene Države razmatraju ukidanje viza za Poljsku.

Francuska i Njemačka su ocijenile u utorak da je stanje poljskog pravosuđa “hitnije nego ikada” nakon niza po njima spornih reformi koje je provela vlada u Varšavi, nefleksibilna na pozive Bruxellesa na umjerenost.

You may also like

0 comments