Home Politika Saborska oporba napala proračun: Vlada nerealno planira prihode

Saborska oporba napala proračun: Vlada nerealno planira prihode

by admin

Saborska oporba napala je u subotu prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, spočitavajući Vladi da nerealno planira prihode, da troši novac kojeg nema, da zaboravlja učitelje, umirovljenike, a premijer Andrej Plenković odbacio je sve kritike, te ponovio da je proračun rađen trezveno, racionalno, da će ispuniti sva očekivanja kroz načelo solidarnosti.

 Po prvi put nakon sedam godina u proračunu su predviđena sredstva za povećanje plaća službenika, preko 700 milijuna kuna, razgovori sa socijalnim partnerima još traju i nadam se da ćemo doći do rješenja, za mirovine imate povećanje za 600 milijuna kuna, odgovorio je Plenković SDP-ovim zastupnicima Branku Grčiću i Domagoju Hajdukoviću.

Grčić: Proračun ima rupu od najmanje 700 milijuna kuna

 Grčić, naime, tvrdi da proračun ima “rupu” i da će je Vlada morati amandmanom zatvoriti, da je ta rupa teška najmanje 700 milijuna kuna, a vezana je za pregovore sa sindikatima u obrazovanju. No to, kaže, nije sve, tu je još najmanje 700 milijuna kuna vezanih za prava ljudi iz javnog sektora, a radi se o božićnicama i regresima.

 Premijer odgovara da razgovori sa socijalnim partnerima još traju, da nije “ni mjesto, ni vrijeme” da govori o konačnom dogovoru sa sindikatima.

 Goran Beus Richembergh (HNS) proziva Vladu da u okolnostima porasta proračunskih rashoda već drugu godinu ignorira pravne obveze iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju škola i dvorana na sjeveru Hrvatske.

 Premijer Plenković uzvraća da je tema složenija nego se predstavlja, da su neki sporazumi potpisani bez suglasnosti ministra financija i njegova ministarstva. Gledamo kako to riješiti s pravne i financijske strane, izgradnja škola i dvorana po tom modelu nije nešto što ćemo staviti sa strane, poručuje HNS-ovu zastupniku.

 Plenković odbacuje i tvrdnje bivšeg SDP-ovca, sada nezavisnog zastupnika u Klubu Mosta Tomislava Žagara da je proračun “skockan” kao golf dvojka pred registraciju.

Žagar: Ministar je skockao proračun kao golf dvojku

 Ministar financija može i dalje mutiti šećernu gumu i mazati gume da izgledaju sjajnije, ali gume su i dalje ćelave, ali i prenapumpane, slikovit je Žagar u svom opisu predloženog proračuna.

 Jeste li vi u oporbi ili u vlasti, uzvraća mu premijer i odgovara da proračun nije skockan, da je u kratkim rokovima rađen obazrivo, “s pojasom”.

 Željko Jovanović (SDP) ne prihvaća tumačenje da će Ministarstvo znanosti dobiti čak 1,6 milijardu kuna više nego 2016. godine. To je obmana, jer u tih 1,6 milijardi je i 987 milijuna kuna decentraliziranih sredstva koja su se lani vodila na poziciji Ministarstva financija, a sada su se prebacila u Ministarstvo znanosti. Parola o važnosti obrazovanja zapravo je jedna šarena laž i knjigovodstvena obmana, zaključuje Jovanović.

Plenković: Znanost je jasan Vladin prioritet

 Znanost je jasan Vladin prioritet, odgovara Plenković koji odbacuje i tvrdnju Miranda Mrsića (SDP) da Vlada obmanjuje javnost podatkom o porastu minimalne bruto plaće od pet posto. Toga nema, rast je samo dva posto, ustrajava Mrsić, a premijer uzvraća da je bivša SDP-ova vlada u tri godine kumulativno povećala tu plaću manje nego sada njegova Vlada.

 Premijer je odbacio i ocjenu Gordana Marasa (SDP) da mu je uvodno izlaganje o proračunu bilo “flah, bez emocija”. Što mislite da ću se inspirirati vama, vašim tonom i stilom kako ću govoriti, uzvratio je Mrasu, te poručio kako o proračunu govori onako kako treba, trezveno i racionalno, temeljm pažljivih projekcija i analiza.

(Agencija)

Related Posts