Sabor uvrstio u dnevni red izbor sudaca Ustavnog suda

Hrvatski sabor u petak je dnevni red proširio odlukom o izboru deset sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske, na temelju liste koju je predložio saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

U dnevni red uvršteno je još 12 novih točaka, među kojima i Interpelacija 16 oporbenih zastupnika o radu Ministarstva kulture u vezi odgovornosti ministra Zlatka Hasanbegovića. Oporba ga proziva zbog narušavanja ugleda Ministarstva, Vlade te države u cjelini, kao i zbog ugrožavanja slobode izražavanja i onemogućavanja razvitka demokratskog medijskog prostora. Skupina od 65 zastupnika predložila je da se raspravi Privatizacija trgovačkih društava u vlasništvu države, što je također ‘ušlo’ u dnevni red.

U dnevnom su redu i izmjene zakona koje predlaže Vlada, među kojima i izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Zaključak o potpori cjelovitoj Kurikularnoj reformi obrazovanja, što ga je predložio Klub HNS-a, nije u petak uvrštena u dnevni red, ali će biti “što je moguće ranije”, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Prijedlog je, objasnio je, stigao tek jučer, pa “naprosto” nije stigao biti uvršten u dnevni red, a to će biti učinjeno po Poslovniku, što je moguće ranije.

Saborski Odbor za Ustav utvrdio je u petak listu od deset kandidata za isto toliko sudaca Ustavnog suda, čije imenovanje predlaže Saboru. Na listu su, uz potporu svih devet članova Odbora koji su nazočili sjednici, jednoglasno izabrani predsjednik zagrebačkog Upravnog suda Andrej Abramović, odvjetnica Lovorka Kušan, sudac Vrhovnog suda Branko Brkić, ustavni sudac Mario jelušić te odvjetnik Miroslav Šumanović.

Sadašnji zastupnici i članovi Odbora Josip Leko (SDP) i Davorin Mlakar (HDZ) dobili su osam glasova, a podršku im je uskratio predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most). Osam je glasova dobio i odvjetnik Rajko Mlinarić, za kojega nije glasovao jedino Milorad Pupovac (SDSS).

Po sedam glasova dobile su sadašnja ustavna sutkinja Snježana Bagić i zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP), koje nisu dobile podršku Podolnjaka i Pupovca.

Iako je Podolnjak predlagao da se o kandidatima na plenarnoj sjednici glasuje po broju glasova koje su dobili na Odboru i abecednom redu, Odbor je prihvatio prijedlog Peđe Grbina (SDP) da se glasuje sljedećim redom: Abramović, Bagić, Antičević Marinović, Brkić, Kušan, Jelušić, Leko, Mlakar, Mlinarić i Šumanović. Grbin je pojasnio je kako je takvo glasovanje dogovoreno među strankama.

Većina među preostalim kandidatima (ukupno 41) nije dobila ni jedan glas članova Odbora. Dva su glasa (Pupovac i Podolnjak) dobili Sanja Barić i Žarko Potočnjak, a po jedan Teodor Antić, Katarina Buljan i Goran Selanec.

Nakon glasovanja, riječ je zatražio Pupovac i ustvrdio kako se parlamentarne stranke, koje su sudjelovale u pregovorima o imenovanja ustavnih sudaca, u dogovoru nisu držale kriterija propisanih Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu. “U Ustavnom sudu imat ćemo četiri odvjetnika, četiri političara, jednog suca iz uprave i dvojicu koji imaju iskustvo sudaca. Nema profesora, stručnjaka za ustavno pravo, osim kolege Jelušića. Imali smo priliku da se dogovorimo, ali smo se dogovorili protivno najvišim kriterijima. Sada imamo priliku da to popravimo na glasanju”, rekao je Pupovac.

Podsjetio je kako je među kandidatima bila i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, koja je prošle godine dobila podršku 99 zastupnika za sutkinju Ustavnog suda te da joj je do izbora nedostajalo svega dva glasa. “Sada su, međutim, prevagnuli kriteriji koji pokazuju da nismo spremni jačati naše institucije i učiniti ih neovisnima o nama”, zaključio je Pupovac. O predloženim ustavnim sucima Sabor bi trebao odlučiti javnim glasovanjem, koje se očekuje u podne.

You may also like

0 comments