Sabor se raspušta sa 15. srpnja

Hrvatski je sabor sa 137 glasova donio odluku o samoraspuštanju, koja na snagu stupa 15. srpnja.

Protiv je glasalo dvoje zastupnika, a jedan je ostao suzdržan. Od 15. srpnja počet će teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore, koji se po Ustavu moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Donosimo vam reakcije na raspuštanje Sabora 15. srpnja i izlazak na nove izbore, po svemu sudeći, početkom rujna.

Miodrag Demo kazao je da je “HDZ-ova odluka” to što su podržali raspuštanje Sabora 15. srnja, ali da je klub Milana Bandića 365 ostao pri stavu da se Sabor trebao što prije raspustiti.

“Onaj kome se kupa i ide na more, neka ide i dabogda da se ne glasa za njega”, ustvrdio je također. Onima, pak, koji su isprovocirali izbore poručio je: “Dabogda ih platili iz svog džepa”.

Na pitanje hoće li i dalje surađivati s HDZ-om, odgovorio je da će njegova stranka surađivati sa svima koji misle dobro Hrvatskoj.

Dosadašnji potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS) je upitan stoji li i dalje uz Karamarka, budući da je njegov kolega Pero Ćorić kazao da je suradnja s HDZ-om upitna zbog tehnomenadžerske struje.

“Mi sada krećemo se pripremati za izbore i vidjet ćemo kako ćemo nastupati. Još uvijek smo u koaliciji, ali pitanje je kako će se stvari razvijati u HDZ-u”, kazao je. Na upit može li Karamarko voditi HDZ, kaže: “Na HDZ-u, lokomotivi koalicije, je da odluči.”

Darko Milinović (HDZ) kazao je kako vjeruje da će predsjednik stanke Tomislav Karamarko donijeti odluku koja će tu stranku ponovno staviti u ulogu favorita.

“Najkraći saziv Sabora do sada, jednom se i to trebalo dogoditi. Idemo na izbore, a predsjednica će odlučiti kada. HDZ je najjača politička snaga u Hrvatskoj i mislim da bi bilo dobro da su izbori nakon ljeta. Danas na predsjedništvu HDZ-a imamo raspravu o aktualnoj političkoj situaciji i našem zadnjem političkom porazu, ali i o nekim odlukama. Mislim da će dosadašnji predsjednik stranke donijeti takvu odluku koja će od HDZ-a opet napraviti favorita na izborima.”

“HRID ide na izbore, jasno smo se definirali kao stranka centra i desnog centra i na tome ćemo graditi svoju poziciju. Za HDZ je jedini izlaz u ovom trenutku da vodstvo ode. Ono ih je dovelo u situaciju da smjene vlastitu Vladu i ne osigura novu većinu već dovodi opoziciju na vlast.”, izjavio je predsjednik HRID-i, bivši mostovac i HDZ-ovac, Drago Prgomet.

You may also like

0 comments