Home Ekonomija Sabor ponovno počeo stankom, ovaj puta zbog privatizacije

Sabor ponovno počeo stankom, ovaj puta zbog privatizacije

by Energypress.net

Hrvatski sabor u četvrtak zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika na što je Vladu potaknula odluka Ustavnog suda koji je utvrdio da plaće ustavnih sudaca, zbog načela trodiobe vlasti, ne bi smjela uredbom određivati Vlada, nego Sabor.

No prije nego je počela sjednica, zastupnici su zatražili stanku kako bi iznijeli svoje stavove o raznim temama, a ponajviše o jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o promjeni statusa pojedinih tvrtki iz strateških u nestrateške kako bi se omogućila njihova prodaja.

“Ova tema ima veliku težinu i zaslužuje raspravu. Kad govorimo o milijardama, spreman sam na odluke, ali ne na gluposti i brljotine. Nisam za to da se napadaju ovakvi potezi na podlozi najbolje hrvatske tvrtke. To je glupost. Neke od njih ne vodi politika. Ne može telefonski i ne može bez javne rasprave. Petrokemiju je trebalo prodati odmah. To nisu napravile političke kukavice. Ali i to je bolje nego napraviti glupost. Svaki bedak se može sjetiti prodati ACI. Ne treba prodati ni Luku Rijeka zbog nizinske pruge. Podravka je tema. Ako to treba biti podloga za uhljebljivanje onda je treba prodati”, objasnio razlog stanke Radimir Čačić.

“Jučerašnja telefonska sjednica vlade je razlog traženja stanke. Ima jedna zloćudna bolest od koje su bolovale sve vlade, a zove se privatizacija. Dok jučer gledamo u medijima da Danska postaje 100 posto ekološka zemlja, kod nas gledamo da se telefonski rasprodaje državna imovina. Po meni su ACI marine strateška firma, jel sljedeći korak objava an ebay-u? Podsjetit ću da tražimo izvanrednu sjednicu Sabora o tome što će se prodati i po kojoj metodolgiji. Pozivam da se zastupnicima da mogućnsot da donesu odluku i da ta odluka obvezuje Vladu. Zašto narodu ne date konkretne razloge ako radite u njihovom interesu? Kako se strateške firme preko noći brišu s liste strateških firmi? Još jedan sindrom – ono što je rekao Stjepan Radić 1918. Zašto hrvatski političari vole trčati kao guske u maglu? Ima li ovaj teatar apsurda kraja? Nismo protiv rasprave, ali smo protiv tajnih odluka i skrivenih namjera. Hrvatska javnost mora znati istinu, inače ćemo opet otići u glib zbog privatizacije iz kojeg ovog puta nema izlaska”, rekla je saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović iz Hridi.

Milanka Opačić iz SDP-a kazala je kako je jasno da ne postoji jasna većina u Saboru, jer već drugi tjedan nema glasovanja, a nema ni većine u Vladi jer ne bi bilo već tri sjednice u tjedan dana. ‘Ovakve teme kao što su privatizacija poduzeća koja smo zaštitili ne mogu se donositi na telefonskim sjednicama. I to ukazuje ili na mutne poslove ili na to da ne postoji većina u Vladi koja bi mogla izglasati tako nešto’, rekla je Opačić.

Opačić je prozvala Vladu da su tvrtke o kojima su jučer odlučivali na telefonskoj sjednici već prodane, te navela kako je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već prodala ACI. ‘Problem je to što su ove tvrtke već prodane u zadnjih 15 – 20 dana, kada je predsjednica prodavala ACI, neću govoriti kojim zemljama i njihovim predsjednicima. Predsjednica je prodavala i neke druge tvrtke. Premijer Orešković prodao je već 10.000 hektara zemlje u Slavoniji, samo traži gdje će naći 10.000 hektara te zemlje u Slavoniji. Očito su ove tvrtke na političkoj razini već prodane. Možda je neke prodala i supruga gospodina Karamarka putem svoje agencije i svojih kućnih prijatelja. Bilo bi dobro da hrvatskim građanima odgovorite kome ste prodali ove tvrtke jer su one prodane ili će to ostati vaša mala tajna do daljnjega, ali ne još dugo. Vrlo brzo će se saznati kome su tvrtke prodane’, rekla je Opačić.

Gordana Rusak pauzu je zatražila zbog izvoza proizvoda temeljen na znanju. Iznijela je podatke UNESC-a prema kojima je Hrvatska od 148 zemalja na 137. mjestu da zadržimo mlade školovane ljude. Radi usporedbe Crna Gora je na 81. mjestu. A po kapacitetu da privuče talente, Hrvatska je na 141. mjestu, a Crna Gora na 97.

Mostovi zastupnici napustili su sabornicu na poziv  Mire Bulja, koji je reagirao to što su izneseni podaci o njemu koji su trebali biti zaštićeni zakonom. Kazao je kako su svi osim novoizabranih zastupnika imali šanse zaštiti nacionalne interese.

U obrazloženju odluke, koja je objavljena na internet stranicama Vlade, se navodi da je Nacionalnim programom reformi za 2016. kao jedna od reformskih mjera navedeno i poboljšanje raspolaganja i upravljanja državnom imovinom, odnosno reevaluacija strateške imovine i smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava, u cilju revizije popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa, temeljem analize njihovog poslovanja i važnosti. Cilj je te mjere i priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava, a s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države.

Odlukom Vlade s popisa su skinute tvrtke ACI, u kojoj je državni udio oko 79 posto, Croatia Airlines, s državnim udjelom od gotovo 99 posto, Luka Rijeka, kojoj je država 33 postotni vlasnik, Croatia banka, koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, kao i Petrokemija, u kojoj je država vlasnik oko 80 posto dionica. Također, s popisa su skinuti i Končar – elektroindustrija, u kojem država ima više od 50 posto dionica, Podravka, s državnim udjelom od oko 25 posto te Croatia osiguranje, u kojem je državi, nakon prodaje većinskog paketa Adris grupi, ostalo oko 30 posto dionica.

 

 

Related Posts