Sabor o udomiteljstvu, hoće li opstati koalicija

Hrvatski sabor raspravlja u četvrtak o Konačnom prijedlogu zakona o udomiteljstvu koji se proteklih dana našao u fokusu javnosti nakon što se pokazalo da se koalicijski partneri, HDZ i HNS, razilaze na pitanju treba li udomljavanje dopustiti životnim i neformalnim životnim partnerima.
O toj su temi koalicijski partneri razgovarali u srijedu u Banskim dvorima, nakon čega je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ponovio da će HNS, ne prihvati li se njegov amandman, biti suzdržan kod glasovanja o Zakonu. HNS ide s amandmanom jer želi da se u udomitelje ubroje i životni i neformalni životni partneri. Premijer Andrej Plenković ranije je poručio da Vlada neće prihvatiti HNS-ov amandman, ali da zbog toga koalicija i parlamentarna većina neće doći u pitanje.

Uoči današnje rasprave ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirala je najavu da će koalicijski partner HNS tražiti ocjenu Zakona na Ustavnom sudu. “To je njihovo pravo, neće to biti ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu. Mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona”, smatra ministrica Murganić.

Sabor će u četvrtak raspravljati i o Interpelaciji o radu Vlade radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koju je u proljeće prošle godine podnio Klub SDP-a. Vlada je Saboru predložila da ne prihvati SDP-ove zaključke jer su netočne teze iz te Interpelacije o relativizaciji ustaških zločina i prihvatljivosti korištenja znakovlja.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić komentirala je Zakon o udomiteljstvu čiji se konačni prijedlog danas nalazi pred saborskim zastupnicima. Koalicijski partner HNS najavio je da će tražiti ocjenu Ustavnog suda.

“To je njihovo pravo, neće to biti ni prvi ni zadnji zakon koji će biti preispitan na Ustavnom sudu. Mišljenje će nam dobro doći u kreiranju drugih zakona”, smatra ministrica Murganić.

Na pitanje krši li ovakav zakon Ustav, ministrica kaže: “Ne. Da to mislimo ne bismo takvo rješenje uputili u proceduru. Zakon je dugo prisutan u javnom prostoru, struka se pozitivno opredijelila. Zakon prati UNICEF i sa savjetima i informiranjem građana i mislimo da smo puno truda uložili. Cilj nam je dobrobit djece i jačanje udomiteljskih obitelji.”

“Žao mi je da to nisu propitivali kad su ista rješenja stavljena u Obiteljski zakon 2015., koji je donijela sadašnja opozicija. Tu odredbu provodimo jer je zakon na snazi. Mogućnost udomljavanja kakva je u sadašnjem zakonu nismo htjeli narušavati. Mislimo da je to rješenje dobro”, odgovara ministrica na pitanje o tome da novi zakon dopušta mogućnost udomljavanja samcima, ali ne i istospolnim partnerima.

Je li profesionalno udomiteljstvo veliki problem?

“To je žalosno ako im je to problem. Profesionalno udomiteljstvo će biti uvedeno udomiteljima koji udomljavaju djecu s poteškoćama u razvoju. Naši udomitelji su nam, godinama partneri i trebaju imati naknadu. Ako će se kvalitetno baviti tom djecom neće moći imati drugi posao”, kaže o ministrica.

Odgovarajući na pitanje ima li problema u koaliciji HDZ-a s HNS-om, kaže kako – problema nema. “Svi dobro radimo svoj posao. Koalicija postoji da se istaknu različitosti, ali i da se u dogovoru postignu bolja i kvalitetnija rješenja”, kaže ministrica.

You may also like

0 comments