Sabor izglasao nepovjerenje Oreškoviću

Hrvatski sabor izglasovao je nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću sa 125 glasova ZA, 2 suzdržana i 15 PROTIV. Orešković je s Božom Petrovim i MOST-ovim ministrima stigao u Sabor. HDZ-ovih ministara nije bilo.

Za odluku o iskazivanju nepovjerenja glasovalo je 125 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a dva suzdražana. “Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini, dao sam sve od sebe i vjerujem da će budućnost biti bolja za Hrvatsku”, rekao je prije opoziva Orešković. U kratkom obraćanju, Orešković je izrazio nadu da su hrvatski građani danas dobili jasnu sliku o razlozima ove političke krize.

Premijer Tihomir Orešković obratio se novinarima nakon što mu je u Saboru izglasano nepovjerenje.

“Žao mi je, došao sam s najboljim namjerama da pomognem domovinu. Svi smo došli u početku s nekakvim zajedničkim ciljevima i nadom da ćemo pokrenuti ekonomsku i gospodarsku situaciju i podignuti standard svim građanima Hrvatske. Namjere su bile tu, ali na kraju smo tu gdje jesmo. Imao sam čast biti premijer, upoznao sam i dobre i loše stvari. Vjerujem u ovu zemlju, mislim da ima ogroman potencijal i nadam se da ćemo taj potencijal maksimalno iskoristiti”, kazao je Orešković.

“Ova je Vlada još tu dok se ne formira nova Vlada i osigurat ćemo sigurnost i na to ćemo se fokusirati”, kazao je Orešković novinarima na pitanje povlači li se iz politike. “Ja nisam došao baviti se politikom, nego da pomognem svoju zemlju. Tu sam do kraja da ispunim taj cilj”, rekao je.

“Nisam očekivao ovakav rasplet. Tko bi to očekivao? Dođeš i imaš globalno iskustvo u financijskom i gospodarskom sektoru, tu sam imao puno za pružiti. S Karamarkom i Petrovom sam dobro surađivao. Znam da se pričalo da sam bliže Mostu nego HDZ-u, ali to je bilo više zato što smo razgovarali. Petrov je dolazio i razgovarao sa mnom”, kazao je Orešković.

Biti premijer bilo mu je izazov. “Ja sam domoljub, volim izazove, a ovo je bio ogroman izazov i to je nekakvo iskustvo. Došao sam s najboljim namjerama. Zahvaljujem se svim građanima koji su mi dali podršku”, rekao je Orešković.

Novinare je zanimalo kako se osjeća nakon izglasavanja nepovjerenja. “Malo sam tužan. Mogli smo puno više napraviti. Imali smo ogroman potencijal u jednom trenutku. Kao čovjek koji je došao iz privatnoga sektora, kad gledamo rezultate, Hrvatska će imati dobru godinu, radi poduzetnika i hrvatskoga duha. Stvari će krenuti. Mislim da smo mogli s mojim timom puno učiniti, ali tako je kako je”, rekao je Orešković.

“Sad ćemo svi stati na loptu i vidjeti gdje smo”, kazao je Orešković. Nije rekao da definitivno odlazi iz politike.

“Oko SOA-e se dosta pričalo. Tu se pričalo da ću biti nekakva lutka. Ja sam čovjek koji ima 25 godišnje iskustvo u biznisu, i kad trebam izabrati kadar, izabrat ću najkvalitetniju osobu. Imam svoje linije koje neću proći. Gospodin Markić je kvalitetna osoba i to je i pokazao. Zato smo ga ja i predsjednica zajedno izabrali”, kazao je Orešković.

Milorad Pupovac kaže da je Klub zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina počeo razmatrati opcije, odnosno kome će se prikloniti prilikom prikupljanja potpisa za raspuštanje Sabora.

“Budući da građanima trebaju nova lica, donijet ćemo odluku koju smatramo najboljom za Hrvatsku.” Na pitanje jesu li izbori rješenje za izlazak iz krize, Pupovac kaže da kao i većina građana misle da bi bilo najpoštenije ići na njih.

“Ali obaveza nam je saslušati svoja stranačka tijela i kolege, pa ćemo to najprije i učiniti.”

“Razgovora i pregovora nema, ali sada može nastati utrka i takmičenje između HDZ-ove i SDP-ove inicijative. Vidjet ćemo koji razgovori imaju smisla”, zaključio je Pupovac.

You may also like