Saarland iznjedrio nasljednicu Angele Merkel?

Dan nakon izbora u maloj njemačkoj pokrajini Saarskoj postavlja se pitanje je li se „Efekt Schulz“, odnosno nagli porast konsenzusa prema Socijaldemokratskoj stranci (SPD) od kada je njezinim premijerskim kandidatom i čelnikom postao bivši predsjednik europarlamenta, razbio o vječnu Merkel ili o „malu Merkel“, kako mnogi nazivaju demokršćansku čelnicu te pokrajine Annegret Kramp-Karrenbauer, ili jednostavno AKK. Ili, što je navjerojatnije, Martin Schulz se razbio o ljevičare Die Linke, kada je najavio kako bi se u toj pokrajini, a i na nacionalnoj razini, mogla sastaviti crveno-crvena vlada uz potporu Zelenih, piše Večernji list.

Tko je zaslužan za pobjedu CDU-a, Angela Merkel ili Annegret Kramp-Karrenbauer? Očito su birači nagradili dosadašnji rad „male Merkel“kojoj mnogi prognoziraju svjetlu budućnost pa čak i da će nakon četiri godine naslijediti kancelarku Merkel (gotovo svi nakon Saarske Angelu Merkel vide kao kancelarku i nakon izbora za Bundestag 24. rujna ove godine). Može se kazati kako je pobjeda CDU-a u Saarskoj zapravo pobjeda AKK.

Tko je Annegret KrampKarrenbauer? Rođena je 1962. u gradu Völklingenu na francuskoj granici i na čelu Saarske je od 2011., pošto je prethodno bila na više ministarskih mjesta lokalne vlade, a bila je i šest godina članicom Bundestaga. Ocjenjuju je konzervativnom katolkinjom.

Ako bi za četiri godine postala saveznom kancelarkom bila bi katolkinja na čelu države s većinskom protestantskom vjerom. Diplomirala je političke znanosti i pravo, a udala se 1984. za Helmuta Karrenbauera s kojim ima troje djece. Zaslužna je i za jačanje kulturnih odnosa s Francuskom, jer je na nacionalnoj razini bila zadužena za odnose sa zemljom s kojom graniči njezina pokrajina. Kao minikancelarka pokrajine naglašavala je važnost prekogranične suradnje, a od 2014. izradila je globalnu strategiju suradnje s Francuskom i njezina pokrajina je u tome bila važnim mostom. Sa „Feuille de route“(putokazom), kako je nazvan, naznačila je ciljeve koje želi ostvariti s francuskom stranom u kulturi, ekonomiji, obrazovanju… List Süddeutsche Zeitung njezinu je obiteljsku sliku ocijenio „iznenađujuće tradicionalnom“, zapravo kakva priliči katolkinji. AKK je za uvođenje kvota za žene, a glede izbjegličke krizi podupire politiku Angele Merkel. U lipnju 2015. u razgovoru za lokalni list Saarbrücker Zeitung AKK se izjasnila protiv izjednačavanja homoseksualnih zajednica s brakom. Objašnjavala je kako bi se „podijeljena odgovornost“u zajednici mogla pretvoriti i u saveze među rođacima ili s više od dvije osobe. SPD, Zeleni, a posebno ljevičari napali su je kazavši kako ne može uspoređivati homoseksualnost s poligamijom ili inecstom. AKK je objašnjavala kako je pogrešno shvaćena i kako je ona za smanjenje diskriminacija. U svakom slučaju AKK bi mogla biti novom Merkel, piše Večernji list.

You may also like