S radom kreće solarna elektrana od 9 milijardi dolara

Kompleks Noor nije ime futurističke svemirske postaje, ali je budućnost. Radi se o najvećoj solarnoj elektrani na svijetu koja koristi koncentriranu sunčevu snagu, a gradi se, zapravo dobrim dijelom je već izgrađena, u marokanskoj pustinji, nedaleko grada Ouarzazate.
Prva faza, Noor 1, u pogonu je od veljače 2016. godine, dok su druge dvije faze u završnim etapama i trebale bi započeti s radom do kraja ove godine, piše CNN. Primjera radi, samo Noor 3 ima 7400 zrcala, od kojih je svako približne veličine teniskog terena.

Ukupni kapacitet Noora iznosit će 580 megawatta, što ujedno znači i da će ovo biti uvjerljivo najveća solarna elektrana koja za prikupljanje sunčeve energije ne koristi fotoćelije, već zrcala.

Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 1,1 milijuna ljudi, a procjenjuje se i da će emisije ugljikova dioksida (CO2) smanjiti za 760 tisuća tona godišnje.

Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplatljivija jer omogućuje pohranu energije za noći te oblačne dane. Zrcala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tekućinu od otopljene soli, koja zatim u kombinaciji s vodom doseže 400 stupnjeva, a od toga dobivena para pokreće turbinu i tako generira električnu energiju.

Vrijednost cjelokupnog projekta, prema The Guardianu, iznosi devet milijardi dolara, a u financiranje su se, između ostalih, priključili i Svjetska banka, Europska investicijska banka te Fond za čistu tehnologiju. Maroko se s Noorom svakako upisao na svjetsku kartu suvremenog i inovativnog korištenja obnovljivih izvora energije.

Kompleks Noor ovdje će sigurno igrati važnu ulogu. Maroko je stoga jedan od afričkih lidera u iskorištavanju čiste energije, a budući da se upravo u Sjevernoj Africi nalazi ogromni potencijal za prikupljanje i iskorištavanje solarne energije, nadajmo se da će uskoro dobiti i pozitivnu konkurenciju.

You may also like

0 comments