S. Irska: Stara neprijateljstva usprkos miru

Kada su napadači povezani s Irskom Republikanskom Armijom (IRA) ubili ovog ljeta jednog muškarca, izazvali su političku krizu u krhkoj sjevernoirskoj vladi probritanskih unionista i proirskih republikanaca.

Također su otkrili neugodnu istinu: 17 godina nakon mira sklopljenog pod pokroviteljstvom SAD-a kojim je okončano 30-godišnje sektaško nasilje, tu britansku provinciju i dalje razdiru stara neprijateljstva. Neposredan povod krize bilo je ubojstvo bivšeg pripadnika IRA-e Kevina McGuigana pred njegovim domom prošloga mjeseca. Policija kaže da se radi o osveti za ubojstvo drugog bivšeg IRA-ovca Jocka Davisona u svibnju oko svađe stare desetljećima.

U policiji ističu kako ta ubojstva pokazuju da IRA, koja se borila za neovisnost od Britanije i trebala je biti raspuštena prema sporazumu na Veliki petak 1998., i dalje djeluje u kriminalnom podzemlju. No nije jedina, kažu sigurnosni izvori, policajci i političari. Neki pripadnici naoružanih skupina s obiju strana bave se kriminalom, pogotovo reketarenjem. Nova generacija pobunjenika možda je malobrojnija i manje sofisticirana od vojnih struktura umiješanih u smrt 3600 ljudi, ali nastavlja iskorištavati vjerske napetosti da bi profitirala od kriminala.

Veterani rata u Sjevernoj Irskoj upozoravaju da bi te grupe mogle iskoristiti sektaške podjele koje još uvijek postoje u brojnim dijelovima zemlje, ako političari ne smire situaciju. Jedan od uhićenih u istrazi McGuiganova ubojstva je Bobby Storey, visoki dužnosnik stranke Sinn Fein, nekoć političkog krila IRA-e. Storey, koji je pušten bez optužnice, kaže da je njegovo uhićenje bilo neutemeljeno i da su oni koji stoje iza ubojstva neprijatelji Sinn Feinove želje za mirom.

Ta stranka, koja sudjeluje u podjeli vlasti u sjevernoirskoj koalicijskoj vladi, kaže da je IRA “sišla s pozornice”. No, policijske procjene da IRA i dalje djeluje dovele su do povlačenja iz vlade većine ministara iz redova probritanskih unionista što je vladu dovelo na rub pada. Unionisti kažu da se problem paravojnih organizacija mora riješiti ako Sjeverna Irska želi krenuti naprijed. “Da bi imali stabilnu budućnost potrebno je riješiti taj karcinom u središtu vlade”, rekla je vršiteljica dužnosti prvog ministra Arlene Foster, unionistica koja je sa 17 godina preživjela bombaški napad na školski autobus.

You may also like