S. Arabija: Transformacija iz dogovorne diktature u diktaturu jedne osobe?

Proteklih dana sa televizijskih ekrana ne silazi politička situacija u Saudijskoj Arabiji. Pod krinkom borbe protiv korupcije događaju se brojna uhićenja u toj, do sada, dogovornoj diktaturi vladajućih plemena.
Nešto ranije Saudija se našla u središtu nekoliko kriza. Vojne s Jemenom, diplomatske s Iranom te na rubu rata s Katarom. O svemu tome zatražili smo mišljenje dobrog poznavatelja prilika u Saudijskoj Arabiji koji je želio ostati anoniman. Znam da su politike Bliskog Istoka pomalo mutne vode za većinu zapadnjaka, kaže naš izvor i navodi sedam važnih točaka koji otkrivaju stanje u toj zemlji.


Dok svi čitamo o galami koja se diže oko Saudijske Arabije, i dok nam se sve čini jako daleko, sjetimo se da su u Saudijskoj Arabiji rođeni ubojice i teroristi koji stoje iz napada 11. rujna i drugih sličnih grozota. Dramatične promjene u toj regiji mogu s vremenom imati utjecaja na svjetsku ekonomiju, te iznova ugroziti živote Amerikanaca, kaže naš izvor.

Neke od točaka, prema našem izvoru, koje su zapadnjački novinari previdjeli:

1. Trenutačni kraljevski princ Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, nije izabran za tu poziciju. Njegov je otac bolestan, i nisu mu sve na broju. Princ je iskoristio tu situaciju kako bi utvrdio svoju moć te oborio s vlasti sljedećeg monarha u nizu.

2. Odgovoran je za financiranje i podržavanje organizacija poput ISIS-a u Siriji i Iraku u korist strateškog rata protiv Irana.

3. On je započeo i zamislio rat u Jemenu, konflikt u kojem su ljudske katastrofe pokazane na zapadnjačkim televizijama sa slikama tisuća nevinih mrtvih žena i djece.

4. Započeo je konflikt s Katarom, i stoji iza pokreta gušenja sloboda govora u cijeloj regiji.

5. Već svima poznate čistke i masovna uhićenja moćnih prinčeva Saudijske Arabije. To uključuje i podupirače Hillary Clinton i oni koji su kritični prema Trumpovom režimu.

6. Ne samo što uhićujei svoje protivnike, nego ujedno i otima njihovu imovinu, vrijedne stotinama milijardi, te sve to sprema u riznice svoje obitelji.

7. Ostavka Libanonskog premijera Hariria i njegove optužbe protiv Irana i Hezbolaha nisu podnesene u Libanonu. Njihovi izvori tvrde da on nije svojom voljom podnio ostavku. Taj televizijski prijenos je snimljen u njegovoj kući u Saudijskoj Arabiji, pretpostavlja se da je tamo u pritvoru te da mu je ujedno i oduzeta sva imovina.

Prvi su to koraci u transformaciji Saudijske Arabije iz teističke monarhije pod vodstvom različitih klanova u jedan drukčiji, diktatorski režim jedne osobe. Mladi diktator s ambicijama koje sežu u cijelu regiju, te sa žeđi za vojnim pobjedama. Prijašnji takvi nasilnici su doveli svoje zemlje do uništenja i propasti (Saddam, Gadafi, Hitler, i mnogi drugi). Za pretpostaviti je da će započeti novi rat s Iranom, koji bi mogli financirati SAD i Izrael. Doduše, ako Rusija uskoči na stranu Assaad-ovog režima, za očekivati je snažniju intervenciju u ime Irana. Pitam se koliko je ponosnih Amerikanaca spremno žrtvovati živote svoje djece da zaštite prinčevu sljedeću igru rata.

You may also like

0 comments