S. Abe sazvao prijevremene izbore u Japanu

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da će raspustiti donji dom parlamenta u četvrtak radi prijevremenih izbora dok traži nove ovlasti da se prevlada “nacionalna kriza”.
Abe, na premijerskoj dužnosti pet godina, rekao je da treba ovlasti da preusmjeri neke prihode s planiranih budućih povećanja poreza na društvenu potrošnju poput obrazovanja, uz traženje potpore za čvrsto stajalište prema sjevernokorejskim nuklearnim testovima

“Raspustit ću donji dom 28. rujna”, rekao je Abe na konferenciji za novinare koju je prenosila nacionalna televizija u ponedjeljak. Ranije, čelnik Abeova mlađeg koalicijskog partnera Natsuo Yamaguchi, rekao je da je razumio da će izbori biti održani 22. listopada.

Smatra se da je svrha odluke iskoristiti prednosti nedavna porasta potpore Abeu i previranja u oporbi. Abe, čija je potpora porasla na oko 50 posto s 30 posto u srpnju, nada seda će njegov vladajući blok zadržati većinu u donjem domu čak i ako izgubi dvotrećinsku “supervećinu” potrebnu da se postigne njegov dugogodišnji cilj izmjene poratnog pacifističkog ustava.

Ankete tijekom vikenda pokazuju da 44 posto glasača planira svoj glas dati za Abeovu Liberalnu demokratsku stranku, osam posto za glavnu oporbenu demokratsku stranku i drugih osam posto za novu stranku koju je osnovala popularna tokijska gradonačelnica Yuriko Koike.

Abeu je imidž jakog vođe ojačao potporu u jeku sve većih napetosti zbog sjevernokorejskih nuklearnih testova što je zasjenilo oporbene kritike zbog sumnji u korupciju.

You may also like

0 comments