RWE udvostručuje investicije u obnovljive izvore

Njemački energetski div RWE mogao bi utrostručiti ulaganja u energiju vjetra i sunca u sklopu velike ekspanzije dijela poslovanja s obnovljivim izvorima energije, najavio je izvršni direktor Peter Terium u razgovoru za Reuters.

Drugi najveći njemački dobavljač energije ovih je dana objavio radikalni plan preustroja, u sklopu kojeg planira izdvojiti najzdravije dijelove poslovanja – obnovljivu energiju, elektrane i maloprodaju – u zasebno poduzeće s izlistanim dionicama. Cilj je preustroja zaštititi ih od krize u poslovanju s konvencionalnim izvorima energije, koja je proizišla iz odluke njemačke vlade o zatvaranju nuklearki do 2022. godine i oštrog pada veleprodajnih cijena električne struje.

U prvom intervjuu nakon objave plana restrukturiranja – koji su ulagači ocijenili hrabrim potezom – izvršni direktor Terium izjavio je da bi godišnja ulaganja u segment obnovljivih izvora energije mogli utrostručiti na milijardu eura. Nije želio govoriti o vremenskom okviru za planirana ulaganja, napominjući kako grupa neće ići u ekspanziju pod svaku cijenu. “Ne želimo rasipati novce. Ključna je profitabilnost”, kazao je Terium koji je dužnost izvršnog direktora RWE-a preuzeo 2012. godine.

RWE se kasnije priključio valu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora pa pokušavaju uhvatiti korak s konkurencijom u tom najbrže rastućem segmentu industrije električne energije. Usporedbe radi, RWE može pripisati osam posto progošlogodišnje EBITDA-e segmentu obnovljivih izvora, nasuprot 18 posto koliko je taj segment zaslužan u većem njemačkom konkurentu E.ON-u. Plan restrukturiranja još mora dobiti odobrenje nadzornog odbora kompanije koji se sastaje 11. prosinca, podsjeća Reuters.

You may also like