Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA RWE s boljim poslovnim rezultatima

RWE s boljim poslovnim rezultatima

by Agencije

Njemački dobavljač energije RWE izvijestio je u četvrtak o blagom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući “neuobičajeno” snažnom doprinosu odjela za trgovanje energijom, koji je nadoknadio slabiji rezultat u poslovanju s konvencionalnim izvorima energije.

U razdoblju od siječnja do ožujka operativna dobit porasla je 7,1 posto, na 1,75 milijardi eura. Prihodi su pak smanjeni 5,9 posto, na 13,7 milijardi eura. Neto dobit više je nego prepolovljena, na 879 milijuna eura, pri čemu je tu stavku u prva tri mjeseca prošle godine podupro prihod od prodaje vlasničkih udjela.

RWE je najveći operater nuklearnih, te elektrana na ugljen i plin u Njemačkoj. U poslovanju s konvencionalnim izvorima energije kompanija je zabilježila 20 posto manju operativnu dobit nego u istom razdoblju lani. U odjelu nekonvencionalnih izvora rezultat je prema riječima financijskog direktora Berhnard Guenthera bio “zadovoljavajuć”.

Odjel za trgovanje energijom dao je pak “neuobičajeno snažan doprinos dobrim rezultatima”, dodao je Guenter, upozorivši pritom da “prihodi od trgovanja energijom bilježe snažne oscilacije tokom godine”. “U cjelini gledano, u prvom smo tromjesečju ostvarili sasvim respektabilan rezultat”, zaključio je financijski direktor RWE-a.

Zato su potvrdili godišnju prognozu, prema kojoj bi u 2016. trebali ostvariti operativnu dobit u rasponu od 2,8 i 3,1 milijarde eura, te prilagođenu neto dobit “vjerojatno u rasponu od 500 do 700 milijuna eura”.

Prošlu je godinu drugi po veličini dobavljač energije u Njemačkoj zaključio s operativnom dobiti od 3,8 milijardi eura i neto dobiti od 1,1 milijardu eura. “Na prvi pogled brojke izgledaju prilično konzervativno, kada se uzme u obzir rezultat u prvom tromjesečju. No, prvo je tromjesečje tradicionalno dobro u energetskom sektoru a njegove se brojke ne mogu isključiti kako bi se donijela pouzdana procjena za cijelu godinu”, tumače u RWE-u.

Related Posts