RWE planira temeljitu rekonstrukciju britanske podružnice

Njemačka energetska kompanija RWE objavila je u utorak da će radikalno restrukturirati britansku podružnicu npower, koja je u zadnjem lanjskom tromjesečju povećala gubitke nakon što su se potrošači pojačano prebacivali kod jeftinijih dobavljača.

U 2015. godini RWE je izgubio 351.000 ili više od 6 posto svojih kupaca plina i električne energije u Velikoj Britaniji, objavila je kompanija. “U procesu smo radikalnog restrukturiranja tvrtke (npower) sa ciljem stabiliziranja marži i ojačavanja konkurentske pozicije na tržišni prosjek do 2018. godine”, kazao je izvršni direktor RWE-a Peter Terium u pismu dioničarima.

Npower, jedan od šest velikih pružatelja energetskih usluga u Velikoj Britaniji, zabilježio je u 2015. operativni gubitak od 137 milijuna eura uslijed problema s naplatom. Godinu ranije ostvario je dobit od od 227 milijuna eura.  U razdoblju od siječnja do rujna prošle godine gubici su iznosili 66 milijuna eura, što znači da su u posljednja tri mjeseca prošle godine gubitci podebljani. Npower, koji zapošljava oko 9.700 radnika, u utorak je objavio da planira otpustiti 2.400 radnika.

Inače, nedavno je RWE izvijestio da je prošle godine na razini grupe poslovao s gubitkom od 637 milijuna eura, dok je godinu dana ranije dobit iznosila 2,2 milijarde eura. Kao razlog naveli su otpis 2,1 milijardu eura vrijednosti elektrana u Velikoj Britaniji i matičnoj Njemačkoj zbog dodatno pogoršanih izgleda za proizvodnju energije iz konvencionalnih izvora. Dodatni je uteg bio i otpis 900 milijuna eura odgođene porezne imovine.

You may also like