RWE-ova dobit jaše na valu vjetroelektrana

Rezultati
Njemački proizvođač električne energije RWE izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu dobiti u prvom tromjesečju zahvaljujući dobrim rezultatima u poslovanju s proizvodnjom struje u vjetroelektranama.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je oko 19 posto u odnosu na prošlogodišnji pro forma iznos, na 1,3 milijarde eura. Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) uvećana je 27,5 posto, na 955 milijuna eura. Prilagođena neto dobit pripisiva dioničarima iznosila je 603 milijuna eura.

Skok dobiti odražava dobre rezultate u odjelu proizvodnje struje iz energije vjetra. Tako je prilagođena EBITDA u odjelu vjetroelektrana na moru poskočila 31 posto, na 431 milijun eura. U odjelu vjetroelektrana na kopnu i proizvodnje struje iz Sunčeve energije uvećana je 20 posto, na 209 milijuna eura.

RWE je potvrdio zacrtane godišnje ciljeve, prema kojima bi se prilagođena EBITDA trebala kretati između 2,7 i 3,0 milijarde eura. Prilagođeni EBIT trebao bi iznositi između 1,2 milijarde i 1,5 milijardi eura a neto dobit između 850 i 1,15 milijardi eura.

Iz RWE-a poručuju da ne namjeravaju tražiti državnu pomoć za radnike čije je radno vrijeme skraćeno zbog pandemije, dodajući da je zaraza tek u ograničenoj mjeri utjecala na njihovo poslovanje. Reuters podsjeća da je norveški državni stabilizacijski fond u srijedu isključio RWE iz vlasničkog portfelja zbog termoelektrana na ugljen. Njemačka je kompanija kritizirala tu odluku, ukazujući na opsežno poslovanje s obnovljivim izvorima energije.

You may also like

0 comments