RWE Hrvatska preuzeo Montcogim plinaru

RWE Hrvatska preuzela je tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom Montcogim-plinaru, sa sjedištem u Svetoj Nedelji, a koja opskrbljuje oko 11 tisuća kupaca, objavili su u četvrtak iz RWE.
Tako je RWE Hrvatska preuzela još jednu tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom, nakon što je prošle godine preuzela lokalne plinske tvrtke u Koprivnici.

Naime, početkom veljače 2016. godine RWE Hrvatska je ušla u vlasničku strukturu tvrtki Koprivnica plin i Koprivnica opskrba, u kojima je stekla 75-postotne udjele, za koje je u javnom natječaju ponudila najbolje uvjete.

 Montcogim-plinara jedan je od najvećih opskrbljivača električnom energijom i plinom u Hrvatskoj, navode iz RWE Hrvatska, dodajući da su postali jedini vlasnik te tvrtke koja posluje u šest gradova i općina u okolici Zagreba – Svetoj Nedelji, Karlovcu, Jastrebarskom, Sisku, Pleternici i Stupniku.

“Tvrtka upravlja s 370 kilometara plinske mreže i opskrbljuje 11 tisuća kupaca.

Montcogimova mreža je najsuvremenija i s najmanjim gubicima u Hrvatskoj (0,5 posto). Tvrtka također ima veliki potencijal rasta – od 60 tisuća kućanstava u regiji, samo ih je deset tisuća dosad priključeno na plin”, navodi se u priopćenju RWE Hrvatska, iz koje ne iznose financijsku vrijednost transakcije.

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednik Uprave RWE Hrvatska Karla Krausa kako je to druga prodaja plinskog distributera u Hrvatskoj nakon liberalizacije tržišta i oba je kupio RWE. “Nakon akvizicije u Koprivnici prošle godine, novom akvizicijom nastavljamo predvoditi konsolidaciju hrvatskog tržišta plina, na kojem trenutno posluje 35 opskrbljivača te jačamo našu poziciju na tržištu. Naši novi plinski kupci uskoro će imati koristi i od povoljnije struje te inovativnih energetskih proizvoda koje RWE uvodi na hrvatsko tržište”, kaže Kraus.

Predstavnik bivših vlasnika Montcogim-plinare Dario Lisičar izjavio je da je ponosan i sretan što je tvrtka postala dijelom jake međunarodne grupacije. “Vjerujemo da će tvrtka s RWE-om kao partnerom nastaviti ulagati i razvijati svoju mrežu te da će se uspješno suočiti s izazovima potpunog otvaranja tržišta plina 2021. godine”, rekao je Lisičar.
RWE je također izvijestio i o novim članovima Uprave Montcogim-plinare.

Tako će Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije i RWE Plina, biti odgovoran za opskrbu plinom, dok će mrežom upravljati Miloslav Zaur, koji je vodio konsolidaciju i transformaciju češkog plinskog poslovanja tijekom prvih 15 godina nakon RWE-ovog preuzimanja.

“Naš je cilj dovesti Montcogim-plinaru na razinu kvalitete naše grupe, na korist svih kupaca, zaposlenika i lokalne zajednice”, izjava je Zaura koja se prenosi u priopćenju.

Inače, na internet stranicama Montocogim-plinare već je objavljeno da je RWE Hrvatska stopostotni vlasnik Montcogim-Plinare d.o.o., tvrtke koja je osnovana 1997. godine zajedničkim ulaganjem Italcogim Grupe iz Milana i zagrebačke Montmontaža Grupe (svaki po 50 posto).

Promjene vlasničke strukture krajem siječnja provedene su i kroz sudski registar, a iz njega je vidljivo da je RWE Hrvatska Montocogim-Plinaru kupio od dosadašnjih vlasnika – Montmontaže, splitskog Lavčevića i pulske tvrtke Plin E.C.A.

Po podacima iz sudskog registra, od 15. siječnja ove godine Uprava Montcogim-plinare ima tri člana i u njoj je, uz Milišu i Zaura, i Darko Dvornik. (Agencije)

You may also like

0 comments