Rusko gospodarstvo raste na valu zabrane putovanja

Analiza
Rusko gospodarstvo moglo bi ove godine profitirati za čak 30 milijardi dolara, jer su građani zbog restriktivnih mjera u pandemiji više trošili rublje u Rusiji nego na putovanjima u inozemstvu, procjenjuju ekonomisti.

Takve procjene među rijetkim su dobrim vijestima za rusko gospodarstvo, pogođeno niskim cijenama nafte na svjetskom tržištu i lockdownom zbog pandemije. Deficit u proračunu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnuo je oko 23 milijarde dolara.

Poput mnogih drugih zemalja, i Rusija ove godine bilježi manji broj dolazaka stranih gostiju. Istodobno je puno manje Rusa nego inače putovalo u inozemstvo budući da je vlada u ožujku zatvorila granice. U određenim razdobljima pad je iznosio i do 80 posto.

Uz pretpostavku da će ograničenja putovanja ostati na snazi, Rusija bi u 2020. mogla uštedjeti procijenjenih 30 milijardi dolara zbog zaustavljanja međunarodnog turizma, rekla je Sofia Donec, glavna ekonomistica u tvrtki Renaissance Capital.  “Osjetljivo je pitanje na što su ruski građani potrošili novac koji nisu odvojili za putovanja”, dodala je.

U svakom slučaju, manji uvoz znači snažniji rubalj istaknula je. Dmitrij Dolgin, glavni ekonomist za Rusiju u banci ING, ruske uštede procjenjuje u visini 37 milijardi dolara, a budući da će zbog pada broja stranih gostiju Rusija izgubiti 17 milijardi dolara, maksimalni neto pozitivan efekt zatvaranja granica iznosit će 20 milijardi dolara.

U kolovozu je svega 440.000 Rusa posjetilo Tursku, jednu od top destinacija za odmor prije pandemije, ili 60 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuju podaci turskog ministarstva za kulturu i turizam. U srpnju i kolovozu pad je iznosio čak gotovo 80 posto. Odljev novca povezan s putovanjima pao je za 89 posto, u sklopu 52-postotnog pada uvoza usluga u trećem kvartalu na godišnjoj razini, objavila je prošli tjedan središnja banka. Oporavak će, kažu, biti spor zbog kontinuranog ograničavanja putovanja u inozemstvo.

Rusija je ponovno uspostavila letove prema nekim zemljama, uključujući Tursku i Britaniju, no službeno tek od kolovoza. Potrošnju bi dodatno mogli pritisnuti smanjeni prihodi zbog pandemije, a strah od gubitka posla i nove mjere zatvaranja nagnali su Ruse na veću štednju, rekao je Vladimir Tikhomirov, glavni ekonomist u BCS Global Marketsu.

Rusko gospodarstvo u drugom se tromjesečju smanjilo za osam posto, a očekuje se da će u cijeloj 2020. pasti oko četiri posto.

You may also like

0 comments