Rusko gospodarstvo palo 4.3 posto

Rusko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju 4,3 posto, objavila je u ponedjeljak vlada u Moskvi, čiji podaci otkrivaju posljedice niskih cijena nafte i zapadnih sankcija.

Preliminarne procjene pokazuju da je ruski BDP u trećem tromjesečju smanjen 4,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pri čemu je pad u rujnu usporio na 3,8 posto, s kolovoških 4,6 posto, kazao je za ruske novinske agencije zamjenik ministra gospodarstva Aleksej Vedev. Ukupno su aktivnosti u prvih devet mjeseci ove godine smanjene 3,8 posto, dodao je Vedev.

Ruska vlada procjenjuje da će se ove godine gospodarstvo smanjiti nekih 3,9 posto da bi u idućoj uslijedio blagi oporavak, uz stopu rasta od 0,7 posto. Svjetska banka (SB) prognozirala je prošlog mjeseca da će se rusko gospodarstvo ove godine prema neutralnom scenariju smanjiti 3,8 posto. Ranije su za ovu godinu očekivali 2,7-postotni pad aktivnosti.

Budu li cijene nafte i dalje padale, na prosječnih 50 dolara za barel u ovoj godini, pad aktivnosti mogao bi biti još izraženiji i dosegnuti čak 4,3 posto, izračunali su u Svjetskoj banci. Ujedno su odbacili raniju prognozu blagog oporavka u 2016., uz procijenjenu stopu rasta od 0,7 posto, i sada očekuju gotovo isti postotni pad aktivnosti, odgodivši prognozirani oporavak za 2017. godinu, uz prognozirani 1,5-postotno rast aktivnosti.

U SB-u napominju i da je stopa siromaštva u prvoj polovini godine porasla na 15,1 posto, s 13,1 posto u istom razdoblju lani. To bi značilo da je siromašno 21,7 milijuna ruskih građana. Rast siromaštva izaziva zabrinutost a dodatno ga pogoršava poskupljenje hrane, istaknuli su u Svjetskoj banci. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da bi zapadne sankcije uvedene zbog upletenosti u krizu u Ukrajini mogle Rusiju srednjoročno stajati nekih devet posto BDP-a.

You may also like