Ruski trust mozgova napravio plan za dovođenje Trumpa na vlast?

Trust mozgova ruske vlade pod kontrolom Vladimira Putina razvio je plan za okretanje izbora u SAD-u u korist Donalda Trumpa i za gubitak povjerenja američkih građana u njihov izborni sustav, izjavili su za Reuters službenici SAD-a.

Kako navodi Reuters, ovu informaciju su dobili od tri sadašnja i četiri bivša službenika SAD-a. Opisali su dva tajna dokumenta od Think-tanka koji su pružili uvid u ono što je prema američkim obavještajnim službama bio intenzivni napor Rusije da se uplete u izbore 2016. godine.

Američki obavještajci su došli do povjerljivih dokumenata koji su pripremljeni od ruskog instituta za strateške studije. Institut vode umirovljeni ruski obavještajci koje je imenovao ured Vladimira Putina, piše Reuters.

Prvi od dva dokumenta je strateški plan napisan prošloga lipnja, koji je kružio najvišim razinama ruske vlade. U njemu je preporučeno da Kremlj započne s propagandom na društvenim mrežama i u globalnim medijima koje podržava vlada Rusije, kojom bi potakli američke birače da odaberu predsjednika koji će imati blaži pristup Rusiji nego što ga je imao Obama.

U drugom dokumentu iz instituta, koji je napisan u listopadu, ruska vlada je upozorena kako će izbore najvjerojatnije dobiti Hillary Clinton. Stoga su zaključili kako je najbolje za Rusiju da prekine svoju propagandu kojom promovira Trumpa te da pojača kampanju kojom potkopava izborni sustav SAD-a i proširi sumnje u prevaru na izborima. U istom dokumentu se zaključuje i kako treba potkopati reputaciju Hillary Clinton kako bi joj smanjili šanse za osvajanje izbora.

You may also like