Ruski rezovi zadovoljit će partnere u OPEC+

Analiza Bloomberga

Rusija je izjavila da je blizu potpunog provođenja smanjenja proizvodnje nafte kako je zaprijetila nakon uvođenja zapadnih sankcija te uvođenja limita na prodaju ruske nafte u Europi.

No postavlja se pitanje hoće li to biti dobra vijest za ruske partnere u naftnom kartelu OPEC-u, ali i njihovim saveznicima, grupi poznatoj kao OPEC+, ali i to kakav će to imati utjecaj na globalno kretanje cijena nafte u sljedećim mjesecima.

Mjere su to reciprociteta kojima je Moskva odlučila smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja lipnja najviše zbog potrebe promjene tržišne orjentacije zbog spomenutih novih tržišnih prilika. Sada se ruske tvrtke moraju orjentirati prema Indiji i Kini, ali i nuditi velike popuste kupcima na novim tržištima.

Cilj je kazniti zemlje koje su Rusiji uvele sankcije stvaranjem nestašica na tržištu, putem kojih Rusija želi povećati cijene nafte tj utjecati na smanjenje popusta koje je prisiljena davati.

No, cijena nafte na svjetskim tržištima pada, a nema jamstava kako će smanjenje ruske proizvodnje dugoročnije imati utjecaja na globalnu cijenu, jer će, kako navode analitičari Bloomberga, bilo koje smanjenje u kratkom roku nadoknaditi smanjenje potražnje rafinerija uslijed sezonskih održavanja, ali i smanjenjem protoka nafte kroz europske naftovode.

Tržišne prilike se i zbog drugih razloga okreću protiv Rusije, navode u Bloombergu, jer postoji opsnost kako bi ponudu iz Rusije mogli nadomjestiti drugi izvoznici, posebice oni koji nisu dio grupacije OPEC+.

Ova će se grupacija sastati krajem ovoga tjedna kako bi razgovarala o politici ponude jer se neki članovi, posebno one zemlje s manjim financijskim rezervama, protive smanjenju proizvodnje znog toga što imaju potrebe za financiranjem proračunske potrošnje.

You may also like