Ruski proračunski manjak uslijed nestabilnih cijena nafte

Moskva – Ruski proračunski manjak porast će na 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. godini unatoč smanjenju državne potrošnje za više od 20 milijardi dolara, piše u četvrtak ruski dnevnik RBC, pozivajući se na planove ministarstva financija.

Takve projekcije naglašavaju razmjere proračunskih problema s kojima se Rusija suočava zbog oštrog pada cijena nafte na globalnim tržištima koje je rezultiralo oštrim padom projiciranih prihoda od poreza, te zbog niza zapadnih sankcija povezanih s krizom u Ukrajini. Deficit u 2014. godini iznosio je 0,5 posto BDP-a, a prvotnim prijedlogom proračuna za ovu godinu, usvojenom u studenome lani, predviđeno je da će on porasti na svega 0,6 posto BDP-a u 2015. godini. Ta je procjena sada revidirana kako bi odražavala pogoršanje gospodarske klime. Ministri su već izjavili da je u izradi novog proračuna pretpostavljeno da će prosječna cijena nafte biti 50 dolara po barelu u ovoj godini, u usporedbi sa 100 dolara po barelu koliko je prvotno bilo predviđeno, a što znači da su izrazitije prilagodbe neizbježne.

Komentirajući izvješće dnevnika RBC, za koje u tome listu kažu da se temelji na izvorima iz vlade, glasnogovornica ministarstva financija Svetlana Nikitina kazala je da revizija proračuna nije dovršena, napominjući i kako ministarstvo ne komentira privremene planove. Pored rezanja potrošnje, ruska vlada također planira povući polovinu novca iz Fonda rezervi u ovoj godini – približno 2.700 milijardi rubalja (43,5 milijardi dolara) – kako bi se zauzdao deficit, piše RBC. Taj će fond u potpunosti biti iscrpljen u 2016. godini ako se cijene nafte zadrže na 50 dolara po barelu, piše ruski list.

Nikitina je za Reuters izjavila da će se novi proračunski planovi temeljiti na uravnoteženju državnog proračuna do 2017. godine, a što je cilj za koji je ministar financija Anton Siluanov kazao da bi trebao biti ostvaren, uz pretpostavku da do tada cijena nafte naraste na 70 dolara za barel.

You may also like