Ruski opozicionar je pod zaštitom Berlina

Aleksej Navaljni
Njemačka je u ponedjeljak objavila da je stavila Alekseja Navaljnog pod zaštitu u bolnici nakon što je zaključeno da je taj dugogodišnji kritičar vlasti u Rusiji najvjerojatnije otrovan u Sibiru.

Navaljni je kolabirao u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku. „Sumnja se da je gospodin Navaljni bio otrovan jer nažalost nam je nedavna ruska prošlost dala nekoliko takvih primjera“, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

„Zbog toga što gotovo s potpunom sigurnošću možemo reći da je to bilo trovanje nužna je zaštita“, dodao je.

Berlinska bolnica Charite, u kojoj je smještenNavalni, potvrdila je da je otrovan. “Tim liječnika detaljno je pregledao pacijenta pri njegovu dolasku. Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze”, priopćila je bolnica.

Riječ je o otrovu koji djeluje na živčani sustav. Navalni je i dalje u induciranoj komi. Njegovo stanje je ozbiljno, ali život mu trenutno nije u neposrednoj opasnosti, stoji u priopćenju.

U skladu s dijagnozom, pacijenta se liječi atropinom. Ishod liječenja ostaje nesiguran, a naknadne posljedice, naročito u kontekstu živčanog sustava, u ovom trenutku ne mogu biti isključene. Liječnici su u bliskoj komunikaciji sa suprugom pacijenta. U dogovoru s njom je odlučeno kako je javno očitovanje Charitea o zdravstvenom stanju Navalnog potrebno.

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navaljnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan. Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.

Liječnici u sibirskoj bolnici koji su prvi liječili Navaljnog su ranije u ponedjeljak rekli kako su mu spasili život, no da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu. „Da smo pronašli neki trag otrova koji je potvrđen, tada bi nam bilo puno lakše. To bi bila jasna dijagnoza, jasno stanje i poznata metoda liječenja“, naglasio je doktor Anatolij Kaliničenko iz bolnice u Omsku.

Ruski liječnici nisu otkrili kako su tretirali Navaljnog. Prošli tjedan su objavili da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest uzrokovanu niskim šećerom u krvi. Istaknuli su i da pri tretmanu nisu bili pod pritiskom vlasti.

You may also like

0 comments