Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni pušten iz zatvora

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni pušten je u ponedjeljak iz zatvora gdje je proveo 15 dana jer je krajem ožujka organizirao prosvjed protiv korupcije koji su vlasti zabranile.

Bloger, glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, oslobođen je u predviđeno vrijeme poslijepodne iz zatvora na sjeveru Moskve, rekao je novinarima njegov direktor kampanje Leonid Volkov.

Navaljni je uhićen 26. ožujka u Moskvi na samom početku prosvjeda i optužen je za organiziranje nedozvoljenih demonstracija i opiranja policiji tijekom uhićenja. Oko tisuću drugih osoba je nakratko pritvoreno istog dana, tijekom skupova organiziranih diljem zemlje nakon što je Navaljni objavio izvješće u kojem je optužio premijera Dmitrija Medvedeva za posjedovanje niza kuća, jahti i vinograda.

Europska unija i Sjedinjene Države su pozvale ruske vlasti da puste Navaljnoga i druge uhićene. Nekoliko članova Zaklade za borbu protiv korupcije (FBK) Alekseja Navaljnoga također je osuđeno krajem ožujka na kratke zatvorske kazne ili globe zbog opiranja policiji tijekom uhićenja.

Aleksej Navaljni  (40) trebao bi se suprostaviti Vladimiru Putinu na predsjedničkim izborima početkom 2018. ali njegovu kandidaturu mogla bi onemogućiti nedavna presuda na pet godina zatvora zbog pronevjere novca.

 

You may also like