Ruski križarski rat ujedinit će sunitske frakcije

Jabhat al-Nusra, službeni partner Al Kaide, suočava se s mnogim izazovima u posljednjih nekoliko mjeseci, kao rezultat pritiska drugih pobunjeničkih frakcija da se odrekne svojih veza s Al Kaidom. Ruski bi zračni napadi mogli potaknuti konsenzus nakon dugih napetosti među frakcijama pobunjenika.

Sporovi koji su nedavno izbili sa Ahrar al Shamom, glavnom pobunjeničkom frakcijom koja djeluje u sjevernoj Siriji, kada je grupa počela surađivati na stvaranju Islamske države uz granicu sa Turskom i Armenijom. Al Nusra front je kao odgovor najavio povlačenje iz područja u blizini granice kako bi se izgubila percepcija da surađuju sa SAD-om.

Napetosti između Al Nusre i Al Shama počele su i ranije, prema izvješćima koje su primile obavještajne službe Zapada, najviše zbog zelje Islamske države doprijeti do zapadne publike, a distancirati se od Al Kaide. Ova napetost najbolje je vidljiva na terenu, kroz prividni pokušaj popuštanja vojne suradnje unutar Al Fatah fronta. Tijekom rujna ove godine Al Nusra je usredotočen na osvajanje vojne zračne baze Al Dhuhur u sjevernom gradu Iblib. Nasuprot tome, al Fateh je usmjeren na osvajanje šijitskih sela u alavitskom području.

Jedna od opasnosti ruske zračne kampanje u Siriji je u tome što može olakšati napuknute veze džihadističkih frakcija koje sada pozivaju na jedinstvo. Upravo su to primijetili terenski operativci i visoki vojni časnici. Naime, saudijski su klerici pozvali sve pobunjeničke frakcije na ujedinjenje. To bi, pak, moglo dovesti do izlijevanje sredstava i novaka iz zaljevske regije prema Siriji.

Nekritično rusko bombardiranje pobunjenika među pobunjenicima će stvoriti osjećaj hitnosti i stvoriti širi sunitski savez. Ovo je potencirao i ruski patrijarh Kiril, koji je izjavio kako je Rusija krenula u križarski rat u Siriji. Retorika je to koja će potaknuti džihadiste neka prevladaju svoje razlike. Samo tjedan dana od početka ruskog bombardiranja, već postoji dokaz za to. Primjerice, čečenski džihadisti su obećali vjernost Al Nusra frontu, baš kao i uzbekistanski džihadisti, donosi Business Insider.

Al Nusra front je stekao iskustvo pod zračnim napadima američke zračne kampanje u Siriji, iako u manjoj mjeri nego li Islamska država. Vrlo vjerojatno će se prilagoditi i ruskim zračnim napadima, no malo je vjerojatno kako će uslijed zračnih udara Al Nusra napustiti Siriju. Za tako nešto bit će potrebne značajnije zemaljske operacije i ulazak duboko u pobunjeničko zaleđe.
Zaključimo, najekstremnije sunitske frakcije u Siriji mogle bi se udružiti uslijed reakcije na ruske zračne udare u Siriji. Tada bi posljedice tih udara za Siriju mogle biti strašne. Rusija neće ubrzati kraj sirijskog građanskog rata. Umjesto toga, uvest će dodatnu energiju u pobunjeničke redove.

*Autor je Waleed Rikab, bivši obrambeni izraelski obavještajac, a danas vlasnik privatne antiterorističke kompanije

You may also like