Ruski investitor kasni s HE na Vrbasu

Izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane (HE) na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša, usaglašena u rujnu prošle godine, još nije počela, potvrdili su Nezavisnim novinama u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.
Ranije je najavljeno da će ruski partner, tvrtka Rakurs Engineering iz Sankt-Peterburga, doći obaviti istraživanja, međutim iz ministarstva je potvrđeno da još niko nije došao da se obave istraživanja i utvrdi na koji način bi projekt bio realiziran u praksi. U potpisanom memorandumu o saradnji, koji su usaglasili Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, i Leonid Černigov, generalni direktor ruske kompanije Rakurs, dogovoreno je da će biti izgrađene ukupno četiri hidroelektrane, od kojih bi svaka imala oko 20 megavata instalirane snage.

Riječ je o hidroelektranama Trn, Laktaši, Kosjerovo i Razboj, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 500 milijuna eura. U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske, pak, kažu da je rok za istraživanja rujan 2019. i da još nije istekao. Rijeka Vrbas ima ukupan potencijal od čak 616 megavata, a u BiH najveći potencijal ima Drina s gotovo dva gigavata instalirane snage.

You may also like

0 comments