Ruski i američki vojni dužnosnici u petak o Siriji

Ruski i američki vojni dužnosnici sudjelovat će u petak na prvom sastanku radne skupine o primjeni prekida vatre u Siriji, prenosi u srijedu Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov dodao je da odluke o uspostavi zone zabrane letenja iznad Sirije nije moguće donijeti bez pristanka sirijske vlade i Ujedinjenih naroda. “Nikakva odluka o uspostavi zone zabrane letenja ne može se donijeti bez pristanka zemlje domaćina i relevantne odluke Vijeća Sigurnosti UN-a”, kazao je Gatilov. Prema njegovim riječima, “primjena sporazuma iz Muenchena o miroljubivom rješenju u Siriji već je počela”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio da njegova zemlja nikada neće prihvatiti stvaranje kurdskog uporišta na njezinoj granici sa Sirijom te da će nastaviti s bombardiranjem položaja milicija sirijskih Kurda.

“Nikada nećemo prihvatiti novi Kandil (pozadinska baza Radničke stranke Kurdistana PKK u Iraku) na našoj južnoj granici”, kazao je Erdogan. “Koalicijski partneri su zajednički zatražili da zaustavimo napade na Stranku demokratskog jedinstva (PYD) i njezine milicije, Jedinice narodne zaštite (YPG). Nažalost, ne dolazi u obzir da to učinimo”, dodao je Erdogan.

Tursko topništvo od prošle subote granatira položaje YPG-a. Kurdske milicije iskoristile su ofenzivu Damaska u pokrajini Alep, koja bilježi uspjehe zahvaljujući potpori ruskog ratnog zrakoplovstva. Turska optužuje PYD i YPG za bliskost PKK-u te ih također svrstava u terorističke organizacije.

You may also like

0 comments