Ruski i američki LNG natječu se za europsko tržište

Analiza Platts-a
Američki i ruski izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu tijekom veljače znatno je porastao zahvaljujući povećanju proizvodnih kapaciteta i mogućnostima fleksibilne opskrbe, pokazuje analiza agencije S&P Global Platts.

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europu, uključujući Tursku, u veljači je na godišnjoj razini povećan za 75 posto, na 411,5 milijuna prostornih metara, utvrdili su u S&P Global Plattsu, tvrtki kćeri agencije Standard & Poor’s specijaliziranoj za energetsku analitiku.

Ruski je izvoz skočio 67 posto, na 1,4 milijarde prostornih metara. Za usporedbu, izvoz iz Norveške u veljači je porastao samo 20 posto dok su isporuke iz Katara, Alžira, Nigerije te Trinidada i Tobaga znatno smanjene. Još veći rast američkog i ruskog izvoza ukapljenog prirodnog plina pokazuju podaci za prva dva ovogodišnja mjeseca – za 86 posto povećane su američke isporuke, na dvije milijarde prostornih metara. Ruski je pak izvoz porastao 70 posto, na 3,1 milijardu kubika.

Analitičari S&P Global Plattsa smatraju kako postoje barem dva razloga zbog kojih su Rusija i SAD znatno povećale izvoz LNG-a u Europu dok ostalih sedam velikih izvoznika to nije učinilo. Obje su zemlje prošle godine znatno povećale proizvodne kapacitete – Rusija za 11 milijuna metričkih tona zahvaljujući pogonu na Jamalu a SAD je za 5,25 milijuna metričkih tona u lučkom terminalu u Cove Pointu.

Dodatni je razlog snažnog povećanja američkih isporuka činjenica da u ugovorima o prodaji ne postoji odredba o odredištu, pa za razliku od većine drugih izvoznika proizvođači mogu birati cjenovno povoljnije izvozne destinacije Rusija je slično uredila izvoz LNG-a, omogućivši time Novateku i PetroChini da plin ponude na spot tržištu u sjeverozapadnoj Europi umjesto u Aziji. Analitičari napominju da su azijske cijene ukapljenog prirodnog plina relativno niske od početka prošle zime zbog neuobičajeno visokih temperatura i smanjene potražnje.

Američki izvoznik ukapljenog prirodnog plina (LNG) Cheniere Energy pregovara s kineskom državnom kompanijom Sinopec o ugovoru za dugoročnu opskrbu LNG-jem, a obje strane očekuju daljnje upute državnih vlasti, rekao je za agenciju za energetsku analitiku S&P Global Platts izvor upoznat sa sadržajem pregovora.

Neimenovani izvor kazao je da su pregovori u tijeku “već neko vrijeme”, no odbio je iznijeti više detalja o veličini potencijalnog dogovora ili o tome koja vlada zadržava bilo kakva odobrenja. The Wall Street Journal (WSJ) u nedjelju je izvijestio da Cheniere očekuje sklapanje 18 milijardi dolara vrijednog ugovora sa Sinopecom koji bi mogao biti potpisan u sklopu šireg trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine na susretu američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga krajem ožujka.

Sporazum bi bio nastavak Cheniereove suradnje s kineskim kupcima. Ta američka kompanija već ima sklopljena dva dugoročna ugovora s China National Petroleumom i kratkoročni s CNPC-om, rekao je izvor.

Sporazum bi mogao uključivati i kineske banke u državnom vlasništvu koje bi financirale proširenje Cheniereovog izvoznog kapaciteta, navodi WSJ, navodeći kao izvor osobe upoznate s temom. Bude li sklopljen, sporazum između Chenierea i Sinopeca označit će prekid trgovinskih neprijateljstava između Pekinga i Washingtona koji je blokirao promet niza dobara, poput sirovina, LNG-a, ukapljenog naftnog plina, soje i ugljena.

Američki proizvođači LNG željni su smanjivanja tenzija, čime bi se omogućilo sklapanje sporazuma o otkupu koji bi mogli potaknuti nove američke projekte. „Pitanje je hoće li previranja koja je stvorila Trumpova vlast po pitanju bilateralne trgovine i investicijskog odnosa imati dugoročniji negativni učinak koji bi izazivao brigu kineskih ulagača o političkim rizicima u SAD-u. Možda će kupiti nešto, no možda neće ulagati”, zaključio je viši suradnik u Centru za strateške i međunarodne studije Edward Chow, stoji u analzi Plattsa.

You may also like