Ruski BDP prerastao pretkriznu razinu

Ruski premijer

BDP Ruske Federacije je prema pokazateljima za drugo ovogodišnje tromjesečje premašio razinu prije korona krize, a poboljšala se i situacija na tržištu rada, izjavio je u četvrtak ruski premijer Mihail Mišustin u videoporuci sudionicima samita ASEM-a (Forum Azija-Europa).

“Prema rezultatima drugog tromjesečja ove godine, bruto domaći proizvod Rusije u potpunosti se oporavio i premašio razinu prije krize. Situacija na tržištu rada se poboljšala. Postoji pozitivan trend ulaganja”, rekao je Mišustin.

Prema njegovim riječima, prioritet vlada zemalja ASEM-a trebalo bi biti osiguranje održivog oporavka nakon krize.

“Rusija je spremna najaktivnije sudjelovati u tome. Štoviše, uspješno se rješavaju mnogi zadaci za unapređenje gospodarstva i socijalne sfere”, dodao je.

ASEM je uspostavljen 1996. godine kao forum za dijalog i suradnju Europe i Azije, a usmjeren je na jačanje odnosa tih dvaju kontinenata. Okuplja 53 partnera, među ostalim Europsku uniju i njene članice, Norvešku i Švicarsku te 21 azijsku zemlju.

Sastanak na vrhu ASEM-a organizira se svake dvije godine s ciljem utvrđivanja prioritetâ toga partnerstva. Ti sastanci na vrhu održavaju se naizmjenično u Aziji i Europi. Svake godine 1. ožujka obilježava se Dan ASEM-a s ciljem promicanja povezanosti i partnerstva između Azije i Europe.

You may also like