Ruske tvrtke smanjuju proizvodnju, cijena raste

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 79 dolara nakon izjave ruskog dužnosnika da su vodeći proizvođači spremni izrazitije smanjiti opskrbu na početku 2024. godine. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 78,74 dolara, a na američkom se trgovalo po 73,73 dolara.

Trgovce je razočarala prošlotjedna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o dodatnom smanjenju opskrbe na početku iduće godine za samo 700 tisuća barela dnevno, kada se uzmu u obzir bareli koje su s tržišta uklonile Rusija i Saudijska Arabija.

Na početku tjedna ulagači su zaključili da odluka OPEC+ neće bitno promijeniti situaciju na tržištu, objasnila je analitičrka CMC Marketsa Tina Teng.

Uoči sastanka bili su u cijene uključili prognozu da će grupa smanjiti opskrbu za milijun barela dnevno, napisali su u bilješci analitičari FGE-a, procijenivši da će na početku 2024. na tržište zapravo stizati samo 500 tisuća barela dnevno manje nego na kraju ove godine.

Trgovce je zabrinuo i podatak da su narudžbe u američkoj industriji u listopadu pale najsnažnije u više od tri godine, potaknuvši zabrinutost za američku potražnju i potkrijepivši mišljenje da podignute kamate počinju ograničavati potrošnju, kažu analitičari.

Sumorno raspoloženje na tržištu raspršila je u utorak izjava potpredsjednika ruske vlade Alexandera Novaka da bi, ako se pokaže da dogovorene mjere nisu dovoljne, OPEC+ mogao poduzeti dodatne korake kako bi neutralizirao “špekulacije i oscilacije”.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 2,90 dolara, na 70,69 dolara.

You may also like